Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

Sok ember számára nem világos, mi is a különbség a pszichiáter és a pszichológus között, összemosódik a két fogalom, pedig a két szakma között nagy különbségek vannak. A pszichiátria és a pszichológia is évszázadok óta létező tudomány. Mindkét szakma az emberi elme, az érzések és a gondolatok tanulmányozásával foglalkozik, de a módszerekben és kompetenciákban több különbség is van.

A pszichiáter, mint általános orvos végez az egyetemen, hatéves képzés után orvosi diplomát szerez és ezután pszichiátriából tesz szakvizsgát. Ez a képzés még öt további évig tart. A már végzett pszichiátereknek lehetőségük van pszichoterapeutának továbbképezni magukat. A pszichiáterek jogosultak gyógyszert felírni a kezelés során. A pszichológus bölcsészkarra jár, tanulmányai során pszichológiát tanul. A hároméves alapképzés után viselkedéselemző szakemberek lesznek, okleves pszichológusok csak a mesterképzés elvégzése után lesznek. Ezután lehetősége van szakvizsgázni, például klinikai szakpszichológusként, tanácsadó pszichológusként, vagy pedagógiai szakpszichológusként. Gyógyszert nem írhat fel.

Egy pszichológus elsősorban a lelki folyamatok megismerésével és kezelésével foglalkozik, valamint a személyiség átfogó vizsgálatával és elemzésével. A pszichiáter a lélek és a test összefüggéseit vizsgálja, feladatai közé tartozik a betegek ellátása a különféle egészségügyi intézményekben, a mentális kórkép és betegségbesorolás meghatározása. Munkájuk során kérhetnek különféle vizsgálatokat, például ct vizsgálatot. Vannak olyan mentális rendellenességek, ahol elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés, ilyen például a skizofrénia és a mániás depresszió. Ebben az esetben a pszichológus csak diagnosztikai munkával segíthet pontosabb kórképet felállítani, a kezelést pszichiáter fogja végezni. Ugyanakkor vannak olyan problémák, ahol a páciens problémája nem gyógyszeres kezelésére fog megoldódni, ilyen például az asszertivitás, ahol a pszichológus kompetensebb. Bizonyos esetekben kombinált kezelést alkalmaznak, pánikbetegség, depresszió esetén gyakori a pszichológus és a pszichiáter együttműködése.