Mi az a sorház?

A sorház (vagy egy sorház) Észak-Amerika nagyvárosaiban gyakori látvány, és az alapján lehet azonosítani őket, hogy egységes sorban sorakoznak az utcán. A szomszédos sorházak tömbjei jellemzőek a világ idősebb városaira, bár a középsűrűségű területeken az építészek és várostervezők új generációja továbbra is a sorház építészetet használja inspirációként.

[wp_ad_camp_1]

A sorházak először a 16. században jelentek meg Hollandiában és Belgiumban. A 17. században a párizsi divatos Marais kerületben található Place des Vosges-t IV. Henri építtette 1605 és 1612 között. Ezt a történelmi teret elegáns vörös tégla és kő sorházak szegélyezik, a földszinten kirakatok és felette lakóterek találhatók. A sorházak kellemes szimmetriát kölcsönöznek a térnek, és különösen elbűvölő példák az ilyen típusú várostervezési lakásépítésre, inspirálva Haussmann 19. századi párizsi felújítását. A sorház kifejezést néha felcserélhetően használják a barna köves épületekkel. Tehát mi a különbség? Technikailag a barna köves házakat nem feltétlenül kell ugyanabban a stílusban építeni, mint a sorházat, és gyakran egyetlen család lakja.

Míg a sorházakat egy vagy két család számára építették, a modern korban gyakran kisebb lakásokra bontják őket. A barnaköves házakat általában olcsóbb háznak tekintik, mint a sorházakat. A barnakövek arra a barnásvörös kőre utalnak, amelyet a 19. században Brooklynban és azon túl is népszerűen használtak a sorházakban. A sorházak jól megépített és karbantartott tömbjei összetartást és egyenlőségérzetet kölcsönöznek a környékeknek. A meglévő sorházak felújításakor a mai építészek és lakástulajdonosok gyakran küzdenek a történelmi megőrzés és a szomszédok közül való kiemelés iránti vágy mellett, akár a belső elrendezés átalakításával, akár a külső burkolat hozzáadásával egyéni személyiséget adnak nekik.