Mi az aszteroida?

Az aszteroida egy hatalmas szikla a világűrben. Egyesek óriásiak, mások annyira aprók, mint egy homokszem. A kisebb méretű aszteroidák nem rendelkeznek elég gravitációval ahhoz, hogy gömb alakúvá formázzák magukat. A csillagászok a szerint osztályozzák az aszteroidákat, hogy azok milyen módon tükrözik a napfényt.

[wp_ad_camp_1]

Az aszteroida öv két részből áll: belső öv és külső öv. A belső öv olyan aszteroidákból áll, amik 402 millió km-re találhatóak a Naptól, ezek az aszteroidák fémből vannak. A külső öv pedig olyan aszteroidákból áll, amik 402 millió km-en túl találhatóak a Naptól, és ezek sziklás anyagú aszteroidák. Ezek sötétebbek azoknál, mint amik a belső övben találhatóak, és szénben gazdagabbak. Az aszteroidák a Naprendszer keletkezéséből megmaradt anyagok. Ezek az anyagok nem épültek be a bolygókba, mert túl közel voltak a Jupiter gravitációs erejéhez. Eddig 26 nagy aszteroidát fedeztek fel, de még több millió apró aszteroida létezik, amiket szemmel nem láthatunk. Ha az aszteroidák összes anyagát egy bolygóvá formálnánk, a területe kisebb lenne, mint a holdunk.

Aszteroida

Aszteroida

Az aszteroidák a Nap körüli elliptikus pálya körül keringenek, forognak, gyakran bukdácsolnak meglehetősen kiszámítatlanul. Körülbelül 150 olyan aszteroida ismert, aminek saját holdja van, néhánynak akár 2 is. Bináris, vagy kettős aszteroidák is léteznek, ami azt jelenti, hogy két körülbelül egyforma méretű aszteroida kering egymás körül, és hármas aszteroida rendszerek is ismertek. Amíg a legtöbb aszteroida az övezeten belül helyezkedik el, addig néhányuk furcsa módon az otthonunktól távol kering. Jelenleg azt tartják, körülbelül 5000 aszteroida szeli át a Föld pályáját, néhány igen közel bolygónkhoz, de aggodalomra semmi ok, hiszen az aszteroidák és üstökösök csak minden 100 millió évben csapódnak be a Földbe.