Mi köze az izzadásgátlóknak a mellrákhoz?

Az utóbbi években gyakran halljuk vagy olvassuk, különösen az interneten és a női magazinok hasábjain, hogy a dezodoroknak rákkeltő hatásuk lehet. De vajon ez valóban így van-e és ha igen, akkor minden egyes izzadásgátlóról le kell mondanunk egy életre? Nos, a rossz hír az, hogy igen, úgy tűnik, hogy a kellemes illatnak bizony igencsak kellemetlen mellékhatásai lehetnek az egészségünkre, a jó hír viszont az, hogy ez nem minden dezodorra érvényes!

[wp_ad_camp_1]

Természetes, hogy senki sem szeretne áporodott szaggal járni-kelni a mindennapokban, hiszen ezt egyrészt a munkahelyünkön sem értékelnék túl nagyra, másrészt a párunk is valószínűleg fintorogni kezdene egy idő után és harmadrészt pedig, valljuk be, mi magunk sem éreznénk igazán jól magunkat a bőrünkben, ha mindenfelé izzadtságcsíkot húznánk magunk után. Szerencsére azonban nincs is szükség ilyen drasztikus megoldásra, ugyanis a mellrákot okozó káros anyag nem más, mint az aluminiumsó, ezt az összetevőt viszont nem tartalmazza minden dezodor. Az viszont kétségtelen, hogy egy-két márkától eltekintve szinte mindegyikben megtalálható, éppen ezért az izzadás gátló   megvásárlásakor érdemes szemfülesnek lenni és figyelmesen, akár többször is átolvasni az összetevők listáját!

Izzadásgátló

Izzadásgátló

A helyzet az, hogy az izzadásgátlás folyamata a következőképpen valósul meg: a dezodorban lévő alumínium-ionok egyszerűen eltömítik a hónaljban lévő sejteket és ennek hatására az izzadtság képtelen a felszínre jutni. Sok hölgy számol be arról, hogy az ilyen típusú deók használatát követően apró „puklik” jelentek meg a hónaljuk tájékán, amelyek rendszerint elmúltak, miután izzadásgátlót váltottak és áttértek egy alumíniumsó-mentes termékre.

Senki sem állítja, hogy a dezodorok törvényszerűen mellrákot okoznak, azonban az utóbbi évek kutatásai arra engednek következtetni, hogy bizony ez is ott szerepel a rizikófaktorok között, különösen azért, mert olyasvalamiről van szó, amit minden egyes nap használunk. Mindenki maga dönti el, hogy milyen módon gátolja meg a kellemetlen szagok kialakulását, viszont a jó hír az, hogy az alumínium-mentes deók semmivel sem drágábbak a kártékonyabb társaiknál, így a pénztárcánkat garantáltan nem fogja megterhelni egy esetleges termékváltás!