Mi tartozik az urológia területéhez?

Sokszor halljuk, még ha viccként is, hogy urológushoz látogat el valaki. De vajon mi tartozik pontosan az urológia területéhez? Az urológia szakterületéhez tartoznak a vesék, a vizeletelvezető rendszer, valamint a férfi nemi szervek problémái.

[wp_ad_camp_1]

Az urológia mindezekkel foglalkozik hasonlóan a nőgyógyászhoz, aki a hölgyek hasonló betegségein, esetlegesen felmerülő rendellenességein igyekszik segíteni. Azonban az urológia területéhez tartozik a hólyaghurut is, mely sok nő életét keseríti meg, és sajnos gyakran vezet a házasélet válságához is.

Az erősebbik nemet érintő prosztata betegségek, valamint a már felnőttkorban jelentkező fitymaszűkület szintén intimitást igényelnek. A körülmetélés jelenti a megoldást fitymaszűkület esetén, bár a nagyobb többség vallási okokból végezteti el ezt a műtétet, melynek során a férfi nemi szervről a fityma eltávolítására kerül sor. Az ősi vallási okok mögött a megelőzés bújik meg, hiszen a nők így kevesebb eséllyel kaphatnak méhnyakrákot.

Urológia

Urológia

A felnőttkori fitymaszűkület egy igencsak kellemetlen betegség, hiszen ilyen esetben az előbőr beszűkül, melynek eredményeképpen nehezen, illetve nagy fájdalom kíséretében húzható csak hátra. Amennyiben nem kezelik, további számos probléma forrásává válhat. A nem megfelelő tisztálkodás következményeként kórokozók tapadhatnak meg a beszűkült fityma alatt, így gennyes gyulladást okozva.

Az urológia feladatkörébe tartozik az egyik leggyakrabban emlegetett férfibetegség is, a prosztatagyulladás. A prosztata tulajdonképpen egy kicsiny szerv, mely a férfiak húgyhólyaga alatt helyezkedik el. Az ejakuláció során is szerepe van, így a prosztatagyulladás további problémákkal járhat. Ha szeretné igénybe venni a Körúti Orvosi Centrum urológiai szakrendelését, bejelentkezhet a korutiorvosicentrum.hu honlapon keresztül is.