Mi történik, ha az ember abbahagyja a fogamzásgátló tabletták szedését?

A fogamzásgátló tabletta használata nagyon elterjedt a nők, főleg a fiatalok körében. A szakorvosok nemcsak terhességmegelőzés, hanem egyéb célokból is felírhatják, mint például a menstruáció idejének a kiegyensúlyozása.

[wp_ad_camp_1]

Számos pozitív mellékhatása ismert, például az, hogy szép lesz tőle az ember bőre, és könnyebben elmúlnak majd a pattanásai. Aki megszokta már a szedését, semmilyen kellemetlen mellékhatást nem tapasztal, mivel a szervezete már megszokta, hogy a pirulákkal együtt működjön. Egyesek kis súlyfölöslegre tesznek szert, de ebben az esetben abba is hagyják a szedést. Aki már hozzászokott és valamiért le akar mondani erről, legtöbbször gyanakszik, hogy vajon milyen hatással lesz ez rá. A nők attól tartanak, hogy az ilyen helyzetekben felborul hormonháztartásuk, pattanásosak és kövérek lesznek. Ez a félelem azonban alaptalan, hiszen a ma kapható tabletták egyáltalán nem akkora dózisúak, hogy az látható befolyással lenne a hormonháztartásra. Ha abbahagyják a tablettát, a hormonszint rögtön visszaáll a normálisra, viszont a két szint között nincs akkora különbség, hogy az aggodalomra adhatna okot.

Fogamzásgátló tabletta

Fogamzásgátló tabletta

A másik népszerű kérdés, amit fel szoktak tenni ezzel kapcsolatban az, hogy mennyi idő kell, hogy abbahagyják a gyógyszerezést? A jó hír az, hogy nem kell fokozatosan csinálni ezt, mint a legtöbb gyógyszer esetében. Lehet a legdrasztikusabban is csökkenteni az adagot, akár egyik napról a másikra is. Ha babát szeretne, akkor akár már a megszakítás utáni hónapban is nyugodtan próbálkozhat, mert közel ugyanakkora esélye van teherbe esni, mintha soha nem is szedett volna fogamzásgátló gyógyszert. Mindezek ellenére van, akinek nem ajánlják, pl. a trombózisos betegeknek. Mindenképp érdemes legelőször a nőgyógyásszal egyeztetni a témáról.