Miért fogyasszunk retket?

Ahhoz, hogy megőrizzük szervezetünk egészségét, oda kell figyelnünk arra, hogy milyen ételeket fogyasztunk és hogyan. Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás a mindennapokban.

[wp_ad_camp_1]

A retek előnyei már régóta ismertek és a népi gyógyászatban elsősorban az ízületi problémákra, reumára, köszvényre ezt a zöldséget alkalmazták. Sőt, már az ókorban is ismert és kedvelt ételnek számított. Magas vitamintartalma miatt, állítólag az egyiptomi piramisok építőmunkásai is előszeretettel fogyasztották. A görögök is ismerték és ők inkább megfázáskor fogyasztották. Írott források szerint Marco Polónak köszönhetjük, hogy a retek eljutott Európába. Egy igazán finom, vitamindús, zöldség, ami nagyon kevés kalóriát tartalmaz és bár tavasszal az igazán finom, egész évben kapható. Sokan nem is gondolnák, hogy milyen sokoldalúan felhasználható. Külsőleg is alkalmazzák, mivel csökkenti a gyulladás és megnyugtatja a fájó testrészeket. Belsőleg alkalmazva ugyancsak ajánlott a gyulladások esetén és serkenti a szervezet védekező rendszerét. Az egyik legjobb immunerősítő.

Retkek

Retkek

A legismertebb fajtája a piros retek, de a fekete, és a jégcsap retek is egyre inkább elterjedté válik. A fekete reteknek nagyon magas a C-vitamin tartalma és megfázás, torokfájás esetén csodákra képes. A mézes fekete retek hatását már évszázadok óta ismerik. A benne lévő mustárolaj glikozidok pedig kiváló immunerősítőként hatnak. Kevesen tudják, de a fekete retekben háromszor annyi vitamin van, mint a fehérben. A fehér reteknek szintén alacsony a kalóriatartalma, és magas a C-, A- és B- vitamin tartama, valamint bőven van benne magnézium, kalcium, vas, réz és mangán. A bőrre is kiváló hatással van javítja a keringést, vízelhajtó hatása miatt pedig a diétázok is előszeretettel fogyasztják.