Miért hidegebb az Antarktisz?

Új kutatások szerint az Antarktiszon nem melegebb, hanem hidegebb az időjárás. De vajon miért? Mi okozza ezt? A kérdésekre itt megtalálható a válasz, ha tovább olvasunk. Még ha az Antarktiszon hidegebb is van, az nem cáfolja meg, hogy melegszik a világ.

[wp_ad_camp_1]

Klímamodellek kimutatták, hogy felmelegedés tapasztalható az egész bolygón. Változások a széljárásban, az óceáni áramlatokat módosíthatja ez, és ezért valamely helyeken a felmelegedés sokkal gyorsabban történik, míg máshol inkább lehűlés tapasztalható, legalábbis eleinte.

Az összkép katasztrófális. Mivel mutatják a globális térképek, hogy sokkal több területen van felmelegedés, mint hűlés. Ahogy folytatódik a felmelegedés, úgy egyre több helyen lesz tapasztalható, és inkább felmelegedés lesz, mint hidegebb sajnos. A világon mindenütt meg fogják tapasztalni, mérni a műszerek.

Antarktisz

Antarktisz

De most kanyarodjunk vissza az Antarktiszra. Mi is történik ott?  Jelentősen nem melegedett a szárazföld. Viszont egy 2002-es tanulmány szerint 1996 és 2000 között a kontinens belseje lehűlt. Amikor ezt kimondták, lecsaptak rá a tudósok, és közölték, hogy a világ nem melegszik mégsem. Pedig ez csupán helyi információ volt, éppen ezért tévedtek.

A hűtés erősödése következtében körkörös szél fújt körbe a kontinensen, ami megakadályozta a meleg levegő beáramlását a kontinens belsejébe. A megnövekedett szél miatt erősen hűlni kezdett a felső légkör, ahol az ózonlyuk is található.

Tehát érdemes figyelni az időjárásra, az éghajlatváltozásra, mivel nagy hatással lehet az emberiségre. Hiszen nem mindegy éppen milyen az idő, mivel attól függ az ember megélhetése is, például, hogy milyen lesz a termés. A viharok is vadabbak, tapasztaljuk. Valamint előfordulnak olyan időjárási elemek ott is, ahol eddig nem fordultak elő. Hazánkban is tapasztaltak tornádót, pedig nálunk elég szokatlan jelenség.