Miért hisznek sokan a babonákban?

Ha mi magunk nem is adunk a hiedelmekre, bizonyára van egy olyan ismerősünk, aki felettébb babonás, és ha teheti, ki sem teszi a lábát a lakásából pénteken, ha az történetesen épp tizenharmadikára esik.

Ha pedig mégis kimerészkedne, akkor azonnal vissza is fordul, amint meglát egy fekete macskát átmenni maga előtt, arról már nem is beszélve, hogy ha véletlen összetör egy tükröt, vagy kiszórja a sót, akkor az egész hete – vagy hát ugye hét éve – el van rontva. De nem csak a jól megszokott – és szinte mindenki számára ismert – babonák léteznek, hisz nagyon sokan apróbb történések esetében is valamilyen összefüggésre gyanakodnak a háttérben. Nem megy jól anyagilag a sorunk? Mégis csak lencsét kellett volna enni az újév első napján. Megbotlottunk és elestünk a járdán? Talán nem kellett volna rálépni a vonalakra. A sort gyakorlatilag napestig folytathatnánk, sokkal érdekesebb azonban az, hogy vajon milyen ok húzódik meg a háttérben és mégis miért hiszünk oly sokan a babonákban, legyenek azok bármilyen irracionálisak is?

Nos, a magyarázat nem is olyan bonyolult, mint ahogy azt esetleg gondolnánk. Ilyen esetekben ugyanis éppúgy működünk, mint ahogy a gyerekek, akik még nem értik meg a világ történéseiben rejlő összefüggéseket és minden helyzetben, amire nincs magyarázatuk, én központúsággal válaszolnak. Azaz például egy kisgyerek még nem érti miért esik a hó, vagy mitől süt a nap, így számára az okok kimerülnek abban, hogy lehessen hógolyózni, illetve a napon futkározni, pancsolni. Pontosan ugyanígy reagálunk mi is a babonás helyzetekre, annyi különbséggel, hogy mi, felnőttek még beillesztünk a képletbe valamilyen sokkal nagyobb erőt, földöntúli hatalmat – legyen az Isten, vagy a sors, esetleg csak a szerencse -. Nincs racionális magyarázatunk arra, hogy miért történt, ami történt – például hogy miért nem sikerül semmi aznap, amibe belekezdtünk -, így hát ráfogjuk arra, hogy péntek van, és tizenharmadika, ennek ilyenkor így kell lennie. Ezzel visszaszerezzük – némileg – azt a kontrollt a történések felett, amit teljes mértékben elveszítettünk, és gyakorlatilag ez is a célja a babonás hiedelmeknek.