Miért lehet néhány rákellenes gyógyszer hatástalan?

Egy lehetséges magyarázatot találtak arra a kutatók, hogy az egérmodellekben sok daganatos sejtet elpusztító rákellenes gyógyszer miért nem működik az emberi kísérletek során. A kutatók a Houstoni Texas Egyetem Egészségtudományi Központjának (UTHealth) Orvostudományi Informatikai Iskolájának tagjai.

[wp_ad_camp_1]

A vizsgálat során a kutatók beszámoltak az egérvírusok kiterjedt jelenlétéről a beteg eredetű xenograftokban (PDX). A PDX modelleket humán tumorszöveteket immunhiányos egerekbe történő beültetésével fejlesztik ki, és általában a rákellenes gyógyszerek tesztelésének és fejlesztésének elősegítésére használják. „Azt találtuk, hogy amikor emberi daganatot teszünk az egérbe, ez a daganat nem azonos azzal a daganattal, amely a rákos betegben volt” – mondta W. Jim Zheng, PhD, az Orvosbiológiai Informatikai Iskola professzora és a tanulmány szerzője.  „Az általunk tesztelt daganatok többségét egérvírusok veszélyeztették.”

Adatvezérelt megközelítéssel a kutatók 184 adatsort elemeztek, amelyek a PDX minták szekvenálásából származnak. A 184 minta közül 170 mutatott egérvírusokat. A fertőzés a daganatok jelentős változásával jár, és Zheng szerint ez hatással lehet a PDX-re, az emberekre vonatkozó gyógyszervizsgálati modellre. „Amikor a tudósok a daganat elpusztításának módját keresik a PDX modell segítségével, azt feltételezik, hogy az egér daganata megegyezik a rákos betegekével, de nem így van. Ez ígéretesnek hat egy rákos gyógyszer eredményére, ha azt gondolja, hogy a gyógyszeres kezelés megöli a daganatot – de a valóságban ez emberi kísérletben nem fog működni, mivel a gyógyszer megöli a vírus által veszélyeztetett daganatot az egérben „- mondta Zheng. Reméli, hogy eredményei megváltoztatják a kutatók szemléletét a daganatsejtek elpusztításának megtalálásában.