Miért nyalogatnak a kutyák?

A gazdik vagy elolvadnak tőle, vagy épp ellenkezőleg, undorodnak, ám minden eb tartónak ismerős lehet a helyzet, amikor a kutyája egyszer csak megjelenik és elkezdi nyalogatni. Akár engedjük ezt kedvencünknek, akár nem, tény, hogy ez bizony egy bevett szokás négylábú barátainknál és most lerántjuk a leplet a miértekről is.

A szakemberek álláspontja szerint a nyalogatásnak számos oka lehet, de általában két általános kategóriába sorolható: az egyik a viselkedésre eredeztethető vissza, a másik pedig egészségügyi problémára. Néha ez a cselekvés a kutyák részéről teljesen normális viselkedést jelent, míg más esetben egyáltalán nem, és nagyon fontos, hogy ezeket jól meg tudjuk különböztetni egymástól. Alapvetően a nyalogatás viselkedésbeli okai abból erednek, hogy a kutyák falkában élő állatok, és természetüknél fogva kölcsönhatásba lépnek egymással. Egyes háziállatok átadják ezeket a viselkedésformákat az emberi falkatagoknak, és úgy bánnak velünk, mint a fajtársaikkal. Előfordul, hogy behódolást jelent, de az is megeshet, hogy a szeretetét próbálja meg így kifejezni felénk az állat. Emellett pedig van még egy triviális ok, ami pedig nem más, mint hogy egyszerűen csak ízlik neki a sós bőr íze, és ezért nyalogat megállás nélkül.

Ez idáig rendben is van, de mi a helyzet akkor, ha saját magán, vagy a bútorokon – illetve a szőnyegen – köszörüli a nyelvét az eb? Nos, az attól függ, hogy mennyire mániákus maga a tevékenység. Az, ha néha-néha megtörténik, az teljesen normális. Hisz épp lenyalna valamit a lábáról, vagy pont ízletes morzsa darabok vannak elszórva a kárpiton, hát ki tudna ellenállni a kísértésnek? Ám ha ez a cselekvés rendszeressé válik, sőt naponta – akár fél órákon át – megismétlődik, akkor éljünk a gyanúperrel, hogy valami nincs rendben. Ha saját magát nyalogatja, akkor vagy egy sebet tisztogat – ez a ritkább, hisz ezt amúgy is észrevennénk -, vagy allergiás. Ha a bútorokat, akkor pedig valamilyen szociális probléma áll a háttérben. Előbbi esetben állatorvos, utóbbiban pedig a kutyaiskola lesz a megoldás kulcsa.