Miféle hibák jöhetnek ki mosás közben?

Gyerekjáték a mosás a mai modern mosógépekkel. Csak betesszük a ruhákat szárazon, és miután lejár a mosógép programja, kivesszük azokat majdnem szárazon. Ilyen egyszerű volna? Sajnos nem. Mivel időnként előfordul, hogy a ruhák nincsenek rendesen kimosva. De ez hogy lehet?

Előfordul, hogy a szép fehér ingeket szürkén vesszük ki a mosógépből. Ne essünk pánikba, csupán vízkő rakodhatott le a mosógépben. Ezért a következő mosás előtt a készülékbe egy kevés ecetet öntsünk, majd az öblítőprogramot indítsuk el rajta. Amikor ez kész, mossuk ki a ruhákat a szokott módon.

Amikor dohos a mosógép, vagy valamilyen kellemetlen szaga van, annak az oka az lehet, hogy lerakódhatott valahol rajta a kosz. Semmi gond, megoldjuk ezt is. Indítsuk el a mosógépet, de ruha nélkül, mintha mosnánk rendesen. Csináljunk végig egy teljes programot. De legközelebb figyeljünk arra, amikor nem használjuk a gépet, ne legyen a teteje teljesen lezárva, hanem az ajtaját hagyjuk nyitva, hadd szellőzzőn.

Van, amikor a színes póló kifakul vagy kinyúlik. Ekkor nem azzal a programmal mostuk ki, amelyikkel kellett volna. A túl magas centrifuga fordulatszáma és a magas hőfok miatt sérülhetnek számos ruhatípusok. Ezeket az anyagokat mindig kímélő hőfokon kell mosni, erre különösen figyeljünk.

Amennyiben fehér csíkokat veszünk észre a kimosott anyagokon, olyankor az a baj, hogy kicsit több mosóport vagy öblítőt öntöttünk az adagolóba. Ezért nagyon fontos figyelni a mosógépeken levő jelzést, hogy mennyi mosószert és öblítőt kell hozzáadni.

Leginkább a törülközőkön szoktak sötét foltok előfordulni. Pontosan azért, mivel némely hajápolószerek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek megkötik a szennyeződéseket a szálakban a textilre kerülve. Ennek elkerülése érdekében mielőtt a gépbe helyezzük azokat, érdemes szappannal átmosni azokat.