Miként spóroljunk a gázzal?

Itt a tél a nyakunkon, fűteni kell, ha nem akarunk megfagyni, s bizony ez ma már nem olcsó mulatság. Akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy maguk szabályozhatják a gázfogyasztást, meg tudnak takarítani némi energiát. Nézzük, hogyan!

  1. Minden fűtési szezon megkezdése előtt nézessük át szerelővel a gázkészülékeinket! Rendszeres karbantartással akár húsz százalékkal is növelhető a kazánok, berendezések hatékonysága, ráadásul az élettartamuk is növelhető ezáltal. A tűzhelyet tartsuk tisztán, mivel az elkoszolódott gázrózsák akár 10 százalékkal is ronthatják a tűzhely hatásfokát.
  2. A sima, vastag szőnyeggel is sok hőt tudunk spórolni, de még jobb az elektromos változata. A fűtőszőnyeg hálózatról üzemeltethető, energiatakarékos megoldás. Nagy teljesítménnyel működik, gyors a hő leadása. Az ára is megfizethető,7-10 ezer forint között már lehet kapni.
  3. Csökkenthetjük a gázfogyasztást, ha redőnyt szereltetünk az ablakokra. A hőszigetelős fémredőnyök nem a legolcsóbbak,ugyanakkor télen rengeteg hőt tartanak bent a lakásban, nyáron pedig kirekesztik a meleget, kellemes hűvöst adva.
  4. A fűtőtest mögé helyezett hőtükör lap is növeli a fűtés hatékonyságát úgy, hogy a fal által elnyelt hőt visszaveri.
  5. Hőszigetelő fóliát a nagyobb barkács áruházakban lehet beszerezni pár ezer forintért. Az ablakra ragasztva akár 10-12 fokkal is melegebben tarthatjuk a lakást. További előnye, hogy a szomszéd nem lát be az ablakon.
  6. Ha igazán spórolni akarunk, tekerjük le a termosztátot egy-két fokkal. Ezt még simán át lehet vészelni, főleg, ha figyelünk, hogy a lábunkat melegen tartsuk pl. meleg zoknit, mamuszt veszünk fel.

Bár ezek mind apró lehetőségek a spórolásra, mint tudjuk, sok kicsi sokra megy!