Mikor hívjunk mentőt?

Baleset bármikor bárkivel történhet és ilyenkor szerencsés, ha az ember rutinszerűen cselekszik. Sokan lefagynak ilyen helyzetben és ezzel nincs is baj, nem vagyunk egyformák. Azonban akár otthonunkban, akár útközben történik meg a baj, jó, ha el tudjuk dönteni, hogy mi legyen az első lépés, mindezt lehetőleg késlekedés nélkül.

Épp ezért jó előre érdemes tudatosítanunk magunkban, hogy vészhelyzet esetén milyen protokollt kell alkalmaznunk, így ha nem vagyunk higgadtak, akkor is úrrá leszünk a kialakult szituáción. Az első és legfontosabb, hogy meghatározzuk a kialakult helyzet komolyságát. Egy estére kialakult torokfájással, vagy lázzal nem érdemes a mentőket terhelni, hisz ilyen jellegű problémával a legtöbb esetben megvárhatjuk a másnapot, amikor majd a háziorvosunk előírja a megfelelő kezelést. Ha úgy érezzük, hogy ennél nagyobb a baj, akkor a legközelebbi kórház sürgősségi osztályán készségesen segítenek. Olyan helyzetben tehát, amikor az azonnali ellátás hiánya nem okozhat semmiféle egészségkárosodást, ne hívjunk mentőt. Gondoljunk arra is ilyenkor, hogy megeshet, hogy egy, a miénknél sokkal súlyosabb állapotú beteg elöl vesszük el a segítség lehetőségét.

Más a helyzet, ha valami olyan történik, amely szemmel láthatóan azonnali közbelépést igényel. Ha a környezetünkben valaki – vagy esetleg többen is – súlyos balesetet szenved, azonnal hívjunk mentőt, még akkor is, ha magánál van, és esetleg nincs olyan külsérelmi nyoma, ami ezt indokolná. Ilyenkor ugyanis fennáll a belső vérzés lehetősége, amelyre mielőbb fényt kell deríteni. Ugyancsak habozás nélkül tárcsázzuk a 104-es (vagy 112-es) számot, ha valakinél fennáll a mérgezés, vagy az áramütés gyanúja. Kismamák esetében habozás nélkül kérjünk segítséget, ha megindul a szülés, vagy ha netán valami szokatlan dolog, erős görcs, vérzés jelentkezik. Szintén azonnal hívjuk a mentőket, ha fennáll valamilyen szív és érrendszeri katasztrófa gyanúja (mellkasi fájdalom, beszédkészség elvesztése, bénulás, fulladás). Lehetőleg hideg fejjel, összeszedetten, a lényegre törekedve mondjuk el kik vagyunk, mi a fennálló helyzet és hova kérjük a segítséget. Figyeljünk a diszpécser tanácsaira, és kövessük azokat a lehető legpontosabban, így minden tőlünk telhetőt megteszünk a kialakult helyzet megoldásáért.