Mikrohullámú sütő feltalálása

A mikrohullámú sütő, egy konyhai berendezés, mely már szinte minden háztartásban megtalálható. Az első ilyen sütő modellben, pattogatott kukoricát készítettek, ami manapság a legkedveltebb mikrós ételünk.

[wp_ad_camp_1]

Ennek a kiváló berendezésnek a segítségével melegíthetünk különböző szilárd és folyékony ételeket. A sütő, mikrohullámmal forgatja és rezgeti a benne lévő anyag dipólus-molekuláit, aminek hatására az anyag belsejében súrlódási hő fejlődik ki, ezáltal pedig felmelegszik az étel. A mikrohullámú sütő feltalálása, mint általában minden találmány, a véletlennek köszönhető. Feltalálója egy amerikai mérnök, Percy Spencer volt, aki Amerikában, a Raytheon cégnél, egy radarállomás felépítésében segített. Éppen egy működő radaron dolgozott, amikor észrevette, hogy a laboratóriumi asztalon felejtett csokoládé teljesen megolvadt. Spencer kivizsgálta a különös jelenséget, és rájött, hogy a radar mikrohullámú sugarai olvaszthatták meg az édességet.

Mikrohullámú sütő

Mikrohullámú sütő

Az első mikrohullámú sütőt 1946-ban szabadalmaztatta a Raytheon cég, majd a következő évben, már meg is építették. Az első modell 1,8 méter magassággal és 340 kilogramm súllyal rendelkezett. Vízhűtéssel működött, teljesítménye a mai berendezések háromszorosa volt, 3000 Watt. Forgalmazása 1954-ben kezdődött, melynek a teljesítménye 1600 Wattra csökkent. Ára 2-3ezer dollár közt mozgott. 1965-re volt szinte mindenki számára elérhető, a 495 dollár értékű berendezés. Az első darabokat, utasszállító repülőgépeken alkalmazták a leggyakrabban. A mai kifejlett modellek már rendelkeznek grill és egyéb funkciókkal, például légkeveréses sütési módszerrel. Ezek azt is biztosítják, hogy a melegítendő anyag, egyenletesen süljön át, véget vetve így a kívül forró, belül viszont még fagyos ételeknek.