Milyen a Beaux-Arts építészet?

A Beaux-Arts építészet a párizsi École des Beaux-Arts elnevezésű épületstílust jelenti, amely a legendás iskolából származik, ahol a népszerű 19. század végi és 20. század eleji építészeti stílus alapelveit tanították.

[wp_ad_camp_1]

A grandiózus, díszes és színházi Beaux-Arts épületek a római és a görög klasszicizmus szimmetriáján és arányán alapulnak, de kombinálják a ragyogóbb francia és olasz reneszánsz és barokk hatásokkal. A Beaux-Arts, amelyet néha akadémiai klasszicizmusnak, amerikai reneszánsznak vagy Beaux-Arts klasszicizmusnak neveznek, a kormányzati és intézményi épületek, például a múzeumok, vasútállomások, könyvtárak, egyetemi épületek és bíróságok kedvelt építészeti stílusává vált Európában és a Egyesült Államokban. Az európai stílus és a hangulat előkelőségét ábrázoló Beaux-Arts a védjegyévé vált a kiváltságos személyek gazdag magánlakásainak is olyan gazdagabb helyeken, mint Newport, Rhode Island. A világ leghíresebb és legcsodálatosabb épületei közül sok példa van a Beaux-Arts építészetre.

Az 1913-ban megnyílt New York City Grand Central Terminal egy mérföldkőnek számító Beaux-Arts épület Manhattan szívében. Ez az építészeti kincs az ország egyik legszebb közlekedési csomópontja, belül és kívül egyaránt, és továbbra is büszkeség és vizuális mérföldkő a New York City legszebb építészetének. 1897-ben épült Kongresszusi Könyvtár, amelyet az 1800-as évek elején alapítottak, amikor a kongresszus megvásárolta Thomas Jefferson hatalmas könyvgyűjteményét. Ezt a klasszikus Beaux-Arts épületet a látványos Párizs Opera Garnier ihlette. A Chicagói Művészeti Intézet egy képzőművészeti iskola és múzeum egy klasszikus Beaux-Arts épületben, amelyet a bostoni Shepley, Rutan és Coolidge építészeti cég tervezett, és amelyet hivatalosan 1893-ban nyitottak meg.