Milyen a francia tartományi építészet?

Az impozáns, kastélyszerű megjelenéséről ismert  francia tartományi építészet az 1600-as évek óta népszerű építési stílus – és ma is népszerű választás szerte a világon.

[wp_ad_camp_1]

A francia tartományi otthonokat általában francia arisztokraták építették Párizson kívüli tartományokban vagy vidéki területeken. Néhány híres francia tartomány közé tartozik Normandia, Bretagne és Provence, és ezek a tartományok  általában egy regionális várost és a környező földjeiket tartalmazták. Noha a „tartományi” gyakran „kifinomultat” is jelenthet, ezek a szétszórt, vidéki házak egyáltalán nem azok. Kő vagy tégla homlokzatuk van: néhány francia tartományi ház nagy része tégla vagy kő homlokzatokkal készül. A homlokzat általában sík, de némelyiknek lekerekített tornyai vannak a bejárat vagy a ház egyéb szakaszai közelében. A francia gyarmati építészethez hasonlóan a francia tartományi otthonok rendkívül szimmetrikusak. Általában látni fogja, hogy az elülső bejárat pontosan a ház elején van, és ugyanakkora magas, téglalap alakú ablaka van a szerkezet mindkét oldalán. Ezeket az ablakokat általában egyszerű, festett redőnyök díszítik. Egyes házak szimmetriájából csak a fentebb említett, lekerekített tornyok hiányoznak.

Szinte az összes francia tartományi házban meredek tető van. A ház egyszerű szépségét kiegészítve számos tető palából vagy rézből készült. A francia tartományi stílus egy hatalmas épületet foglal magába, tehát nem meglepő, hogy ezekben az otthonokban általában legalább két emelet található. A felső emeletnek gyakran magas, ívelt ablakai vannak. Számos házban vannak ablakok, amelyek túlmutatnak a tetővonal szélén, hogy még magasabb, nagyszerűbb megjelenést biztosítsanak az egész francia tartományi háznak. Ha ellátogat Franciaországba rengeteg ilyen stílusú házat talál majd.