Milyen betegségekre utalhat a csípőfájdalom?

Idősebb korban igen gyakori problémaként jelentkezhetnek különféle csípőfájdalmak. Melyet a legtöbb esetben porckopás eredményez. Ám sokszor más dolgok is állhatnak a hátterében.

[wp_ad_camp_1]

Sokszor meg sem tudjuk határozni, hogy valójában mi az ami fáj, ugyanis a legtöbb esetben nem maga a csípő ízület fáj, hanem az ott lévő inak, izmok és ízületek. Ez a fájdalom, amikor fokozódik akkor sokszor kihatol a hátra, az ágyéki részre és a lábakra is, így az orvosnak igen nehéz meghatározni a probléma forrását. Az ilyen panaszoknak a hátterében igen sokszor csontbetegségek, különféle reumatikus betegségek állna. Ám az igazi ok megállapításához tudni kell a fájdalom pontos helyét, típusát és időtartamát. Ahhoz, hogy ezek a fájdalmak elő álljanak nem feltétlen kell, hogy egy baleset vagy trauma álljon a hátterében, ugyanis sokszor a csípő izmai okozzák, melyeknek elegendő egy rossz mozdulat. Amely előállhat otthon, vagy akár sportolás közben is.

Csípőfájdalom

Csípőfájdalom

Ilyen esetekben pár napra biztosan szükség van, hogy helyre álljon az érintett terület. Viszont, ha ez a fájdalom hosszabb ideje fennáll és nem szűnik, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni. Ugyanis csak úgy tudunk meggyőződni arról, hogy nem-e izom vagy csontsérülés áll a hátterében. A csípőtáji törés viszonylag ritka, ám az idősebb korban fellépő csontritkulás akár töréshez is vezethet. Ilyenkor erős fájdalom lép fel, és az állást, illetve a járást teljesen ellehetetleníti. Itt kell még megemlíteni az igen gyakori mozgás közben izom fájdalmat, vagyis más néven a nyaktömlő gyulladást. Ebben az esetben az ízületeket kipárnázó nyaktömlők gyulladnak be. Ennek a leggyakoribb oka a túlterhelés, különféle fertőzések vagy akár köszvény. Továbbá igen gyakori még a porckopás is, amely szintén a korral jár.