Milyen gyakran fejlesszük a számítógépet?

Bármennyire is odafigyelünk a különböző alkalmazások telepítésére, egy idő után azt vesszük majd észre, hogy a számítógépünk egyre lassabb. Persze ezt okozhatja szoftveres probléma is, ám ha eltelt jó pár év azóta, mióta használjuk, akkor meg kell barátkozunk a gondolattal, hogy a technika kezd elavulni.

Ez a kellemetlen helyzet pedig még akkor is fennáll, ha semmi komoly dolgot nem csinálunk a komputeren. Az operációs rendszerek, a böngészők és úgy általánosságban minden alapprogram folyamatosan fejlődik, ezáltal azonban a hardverigény is növekszik. Természetesen ezzel együtt lehet élni, ám ha már kényelmetlennek érezzük a lassulást, akkor eljött az ideje a fejlesztésnek. De valóban érdemes megvárni ezzel az utolsó utáni pillanatot, vagy jobban járunk, ha előre megtervezett ütem alapján időnként beruházunk? Nos, ez leginkább tényleg attól függ, hogy mire használjuk a gépet. Ha ugyanis komoly munkákat végzünk rajta, akkor jó eséllyel drága és nagy teljesítményű gépről van szó, legalábbis anno, amikor megvettük, akkor így volt. Ezeknél viszont nem biztos, hogy jó ötlet megvárni az avulást, azon egyszerű oknál fogva, hogy amikor ez bekövetkezik, akkor az értéke drasztikusan lecsökken, így a meglévő alkatrészeket már nem tudjuk értékesíteni, vagy ha igen, akkor csak minimális összegekért.

Ugyanakkor, ha két-három év után fejlesztünk, akkor a perifériák még bőven használhatók – csupán már nem számítanak kiemelkedően jónak – és ha még a garanciaidő lejárta előtt cseréljük azokat, akkor jó eséllyel megfelelő áron el is tudjuk adni. Így pedig időről időre pont úgy tudjuk fenntartani a kellő teljesítményt, hogy az nem jelent óriási kiadást, sőt, egyes esetekben elég lehet, ha csak bizonyos részeket cserélünk ki egy újabbra és nem az egész számítógépet. Laptopok esetében erre nincs lehetőségünk, épp ezért a hordozható gépeknél létfontosságú meghatározni, hogy mikor tudjuk még jó áron értékesíteni és mikor veszít már rengeteget az értékéből.