Milyen is a faelgázosító kazán?

Nagyon kevesen ismerik a faelgázosító kazánt és annak működési elvét. Igen sokan össze is keverik a fatüzeléses kazánnal. Ennél a kazánnál a hagyományos kazánnal ellentétben teljesen szabályozott körülmények között történik meg az égés. Az égés tulajdonképpen egy kerámiatérben valósul meg és a levegő adagolásáért egy mechanikus huzatszabályozó a felelős.

[wp_ad_camp_1]

A szabályozó a vízhőmérsékletet figyelembe véve végzi dolgát és ennek segítségével szabályozza a ventilátor elektronikát is. A faelgázosító kazán működése két tűztérben valósul meg. Az egyik a fa elégetéséért felel, itt történik meg az elgázosítás. A bekerülő levegő egyharmadát felhasználva bekövetkezik a tökéletlen égés. A keletkező füst 60%-a még éghető gáz és ezt egy kerámiatesten keresztül áthúzza, és ott valósul meg a másodlagos égés.  A füstgázok itt már magas hőfokon fagázként fognak elégni. Ezzel a kazánnal a környezetszennyezés mértéke igen csekély, hiszen alig éri el az EU-ban megengedett érték 10 százalékát.

Faelgázosító kazán

Faelgázosító kazán

A kazánba bekerülő fa körülbelül 4-5 óra égési idejű, míg hagyományos társánál ugyanez a faadag már csak egy órányi tüzelésre elég. Nagyon sok statisztika áll már rendelkezésünkre ahhoz, hogy biztosan megállapíthassuk azt, hogy ennek a kazánnak a működésével akár 50%-os megtakarítást is elérhetünk a fűtési szezon idején. Amennyiben úgy dönt, hogy egy ilyen készüléket megvásárol úgy nagyon alaposan tekintse át az ajánlatokat és csak alapos mérlegelés után döntsön a beépítésre kerülő készülék mellett.