Milyen is az egészséges reggeli?

Noha számtalanszor halljuk életünk során, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, azt már kevesen tudják, hogy tudományosan mennyire behatárolt, hogy mit is kellene fogyasztanunk ilyenkor, ahogy az is, hogy lehetőleg mikor üljünk le enni.

Önmagában persze az az elmélet, hogy ez a nap legfontosabb étkezése, nem feltétlenül állja meg a helyét. Kétségtelen azonban, hogy nagyon nem mindegy, miképp indítjuk el szervezetünket és ennek egyik kulcsmomentuma az első táplálkozás. Az éjszaka ugyanis számunkra – jobb esetben – pihentető alvással telik, ám testünk eközben nem csak regenerálódik, hanem egy idő után éhezik is. Nem csoda, hisz 8-10 órán keresztül nem jut tápanyaghoz, ez pedig ha jobban belegondolunk, nagyon is hosszú idő. Ezt a fázist töri meg a reggeli és ha figyelembe vesszük, hogy a napunkban nem telik el még egy ilyen óriási szünet két evés között, akkor rögtön megértjük, miért tartják annyira kardinálisnak ezt az étkezést a szakemberek.

Ugyan az is jelentőséggel bír, hogy minden alkalommal nagyjából ugyanakkor üljünk le az asztalhoz, sokkal fontosabb, hogy mi az, amit ilyenkor elfogyasztunk. Az ideális reggeli pontosan a megfelelő arányban tartalmazza az összes szükséges tápanyagot, így zsírt, szénhidrátot és fehérjét is. Gyakorta megmosolyogjuk az amerikai filmekben látott hétfogásos reggeli menüt, ám az jóval közelebb áll az elvárásokhoz, mint egy sonkás szendvics. Az alap tápanyagok mellett ugyanis arra is érdemes figyelni, hogy a folyadékbevitel is biztosítva legyen, emellett a vitaminok sem elhanyagolhatók, a rosttartalom pedig egyenesen nélkülözhetetlen a megfelelő emésztéshez. Lehetőség szerint fogyasszunk tehát zöldségeket, gyümölcsöt, sovány húsokat és különböző tejtermékeket is, pékáruk tekintetében pedig szorítkozzunk a teljes kiőrlésű liszttel készült változatokra.