Milyen legyen a babaszoba?

Leggyakrabban felmerülő kérdés babavárás alkalmával, hogy milyen az ideális babaszoba. Adunk néhány hasznos tanácsot! A baba szobáját célszerű még a világra jötte előtt berendezni, később már sem idő, sem energia nem lesz rá. Az elsődleges szempont: a kényelem és biztonság, valamint, hogy legyen elég hely.

[wp_ad_camp_1]

Egy fiókos szekrény a legalkalmasabb a baba tisztába tételére, illetve holmijainak tárolására. Legalább csípőmagasságú legyen, hogy kényelmesen fölé lehessen hajolni. Ha cserélhető, műanyag borítású lepedő van a tetején, könnyen tisztántartható.

Legalább háromfiókos szekrényre érdemes beruházni. A pelenkázáshoz szükséges holmikat könnyen hozzáférhető helyre, a legfelsőbe célszerű helyezni. A közelben legyen egy műanyag zsákkal kibérelt vödör, amibe pelenkázásnál a használt pelenkát lehet dobni.

Úgy kell elhelyezni a lámpát, hogy fénye (ha eleinte éjjel is ég) ne zavarja a csecsemő nyugalmát.

Babaszoba

Babaszoba

Ne csússzon a padló, viszont meleg és egyszerűen tisztán tartható legyen. A padlószőnyeg meleg, de nehéz tisztán tartani, és sok gyereknek allergiát okozhat. A parketta sokkal célszerűbb.

A jól záródó ablakok elé olyan függönyt kell választani, ami jól átereszti a napfényt, had legyen világos a babaszoba. Ugyanakkor sötétítő függönynek olyan anyagot kell vásárolni, amellyel napközben is kellemes félhomályt lehet teremteni, hogy a baba nyugodtan alhasson akár a legnagyobb napsütésben is.

A falak, bútorok, berendezési tárgyak színezéséhez kizárólag egészségre ártalmatlan festéket vagy lakkot szabad használni.

A babaszobába nem való növény – főleg, ha eléri a gyerek -, ha mégis akarunk egy kis zöldet betenni, semmiképpen ne legyen mérgező növény.

Fontos, hogy mind a gyermek, mind a mama jól érezze magát a babaszobában!