Minden, amit a fügéről tudni kell és tudni érdemes

Érdekesség, hogy a füge, tulajdonképpen a fügefa virága és nem is gyümölcs. A fa igazi termése a virág sok apró magja. A füge az egyik legrégibb és legédesebb gyümölcs a világon, hiszen már több ezer éve fogyasztják. Bár ránézésre talán egyformának tűnik, de megközelítőleg 800 fajtája létezik.

[wp_ad_camp_1]

A füge jótékony hatásai között meg kell említeni, hogy segít a rák megelőzésében és a vérszegénység leküzdésében is. Emellett igazi afrodiziákumnak tartják, ami nem csoda, hiszen páratlan energetizáló hatással bír. Magas gyümölcscukor tartalmának köszönhetően jóval több testi és szellemi energiát nyerhetsz belőle, mint bármely más gyümölcsből. Mivel rostanyagokban is igen gazdag, így gyorsan jól is lakat. Érdemes vele azonban vigyázni, mivel háromnál több füle szem elfogyasztása már akár is hasmenést okozhat.

Mivel a nyers füge nagyon sérülékeny és ezért romlékony, legtöbbször szárítják. Tudni kell, hogy az aszalt füge akkor jó minőségű igazán, ha nedves és édes illatú. A már savanykás szagot árasztó, kiszáradt, és penészes fügét ne edd meg. Ha viszont csak száraz, akkor vízben való áztatással gyorsan megpuhul.

Füge

Füge

Hazánkban a friss füge szezonális jelleggel, tehát leginkább csak nyáron kapható. Az itthon kapható fajta kívül lila vagy vörösesbarna színű, illetve a maggal telt belseje vöröses lila árnyalatú, a magjai pedig sárga színűek. A friss fügéket a keleti országokban rácsokra helyezik, és a napon aszalják meg azokat, miközben többször is megfordítják.

A piacon, illetve az üzletekben vásárolható füge leggyakrabban karika formában egymáshoz préselve vásárolható, ám ez nem elég jó minőségű, és általában túlságosan száraz is. Érdemes inkább a nagyobb zacskóban, és nem összetapadtan árult, nedvesebb fügéket választani, melyek élettanilag sokkal kedvezőbb hatásúak.