Mire figyeljünk, ha nyaralni megyünk?

Nyáron a lehető legjobb és leginkább várt időtöltés a nyaralás. Az a bizonyos vakáció, amikor a család vagy pár, esetleg baráti társaság hosszabb időt tölt el egy a lakóhelyétől távolabbra eső helyen, és végre kipihenheti az egész éves munkát, hajtást, stresszt. Azonban a nyaralásra is fel kell készülni, hiszen enélkül kellemetlen meglepetések is könnyen érhetik az embert.

Persze a fiatalok szeretnek spontán, csupán egy hátizsákkal nekiindulni akár egy hosszabb útnak is, de nem biztos, hogy minden szempontból kifizetődő a terv hiánya. Ha pedig gyerekekkel indulunk, akkor egyszerűen lehetetlen spontán módon elindulni valahová. Elsősorban is fel kell készülnünk magára az útra. Nem mindegy ugyanis, hogy mivel indulunk. Ha autóval megyünk, akkor előre el kell terveznünk az utat és a megállókat, hiszen 1-2 óránként nem árt megállnunk, hogy kinyújtóztassuk a végtagjainkat. Jó, ha inkább a korábbi, még hűvösebb órákban indulunk. Ha hajlamosak vagyunk rosszul lenni, akkor vegyünk be rá gyógyszert. És mindig gondoskodjunk a kellő folyadékfogyasztásról! Ez utóbbi egyébként fokozottan igaz a repülőútra, hiszen a repülőgép fedélzetén egyébként is alacsonyabb a páratartalom a megszokottnál, így könnyebben kiszáradhatunk.

Nyaralás

Nyaralás

A folyadékfogyasztásra oda kell figyelni egész nyaralás alatt. Ebben az időszakban ugyanis általában aktívabb életmódot folytatunk, mint a megszokott. Ha pedig melegebb területre megyünk, akkor egyébként is több folyadékra lesz szükségünk. Nyaralás előtt jó, ha tájékozódunk a célországról. Érdemes tudni, hogy szükséges-e valamilyen védőoltások felvétele utazás előtt. Ahogy azt is tudni kell, hogy például fogyasztható-e a csapvíz. Ezzel együtt jó tájékozódni arról is, hogy hová fordulhatunk, ha esetleg egészségügyi problémánk akad. Ehhez kapcsolódva mindenképpen készíttessünk biztosítást, vagy váltsuk ki az EU kártyát, amellyel ingyenes orvosi ellátáshoz juthatunk az Európai Unió területén! A nyaralásra vigyünk magunkkal gyógyszereket is. Mindenképpen legyen nálunk fájdalom- és lázcsillapító! De jó, ha van nálunk hasmenés elleni készítmény, probiotikum, hányás és rosszullét elleni gyógyszer. Ezen felül pakoljunk fertőtlenítőt, gézlapot, sebtapaszt is! De ne maradjanak ki az olyan alapvető higiéniás termékek se, mint a kézfertőtlenítő gél, törlőkendő vagy éppen a zsebkendő! Ha mindezt számításba vesszük indulás előtt, akkor már sokkal kevesebb eséllyel érhet minket baj vagy kellemetlen meglepetés. Így hát minden esetben jobb döntés felkészülten indulni, mint később kapkodni a már megtörtént események miatt.