Mire használják az elefántok az ormányukat?

Az ormány az orrból és a felsőajakból fejlődött ki az idők folyamán. Az elefántok ezen testrésze izomból áll, tehát teljesen hajlékony, ezért az emlős képes arra, hogy kinyújtsa és összehúzza az ormányát.

[wp_ad_camp_1]

Az ormányukat az elefántok szaglásra, légzésre, a táplálék megfogására használják, valamint nagy mennyiségű vizet is tudnak felszívni vele. Az ormánnyal port is szoktak felszívni, aztán a hátukra kifújják, hogy ezzel elijesszék a rovarokat, bogarakat és bőrápolás céljából. Abban, hogy az elefántok képesek legyen hosszú távon úszni az ormány segít, mivel az állatok kiemelhetik a vízből, és így levegőhöz juthatnak. Az ormány olyan erős testrész, hogy az elefántok nagy súlyú dolgokat is fel tudnak vele emelni, így alkalmas arra is, hogy a harcokban hasznát vegyék. Az ormánnyal persze ők sem képesek inni, csupán felszívják a vizet, és azután a szájukba öntik. Az elefánt akár 10 liter vizet is képes felszívni, és nagy melegben a hátsó testrészére is locsol vizet.

Elefánt

Elefánt

Az ormánnyal nem csak vizet szoktak felszívni, hanem port is, azért, hogy hátukra fújhassák, mivel így elijeszthetik a rovarokat, bogarakat. Ha az elefánt az ormányát feltekeri, és trombitához hasonló hangot ad ki, akkor tudnunk kell, hogy ideges állapotban van. Az afrikai elefántok ormányának végén alul is, és felül is egy-egy fogóujj van, míg az ázsiai fajoknál csupán felül van egy fogóujj. Az ormány súlya körülbelül 140 kilogramm, ezért segítségével az elefánt ágakat tör el, vagy éppen gyenge fákat gyökerestől tép ki. Az emlősállat a földről képes minden apró tárgyat felemelni, és bárhova elér az ormánya, mivel minden irányba tudja mozgatni. A hosszú testrészével az elefánt teljes fűcsomókat képes kitépni, majd a lábához verdesi, hogy a föld lehulljon róla, és végül a szájába emeli a táplálékot.