Mire ügyeljünk lakásvásárlásnál?

Az ember életének egyik legjelentősebb mérföldköve, amikor saját otthont vásárol. Akár családi házról, akár lakásról legyen szó, fontos, hogy rendkívül körültekintőek legyünk és nagy figyelmet fordítsunk azokra a sarkalatos pontokra, amelyek elmulasztása rémálommá változtatja az egész procedúrát.

Noha sok dologban közös, összességében azért egész más egy családi ház és egy lakás megvétele, nézzük, hogy ez utóbbinál mire kell nagyon odafigyelnünk. Ami talán a legfontosabb, az az, hogy mindenképpen kerüljük el az ingervásárlást, ha ingatlanról van szó. Könnyű beleszeretni valamibe, pláne, ha ketten nézzük és meggyőzzük egymást, ám ez túlságosan nagy döntés ahhoz, hogy ne hideg fejjel gondolkozzunk. Egy szó, mint száz, tűpontosan legyünk tisztában azzal, hogy mit keresünk, mik azok a feltételek, amelyeknek mindenképpen meg kell felelnie a majdani otthonunknak és ezekhez ragaszkodjunk. Lehet, hogy első pillantásra nem tűnik nagy dolognak, hogy egy szobával kevesebb van, mint amennyit terveztünk – mert mondjuk cserébe remek az elhelyezkedése -, ám ezen a későbbiekben már nem tudunk majd változtatni és jó eséllyel megbánjuk a döntésünket.

Ha megtaláltuk azt a lakást, amelyben el tudjuk képzelni a következő öt-tíz évünket, vagy akár többet is, akkor már csak az apró részletekre kell odafigyelni, hogy ne hozzuk magunkat kellemetlen helyzetbe. A legfontosabb, hogy már rögtön az elején ellenőrizzük le, hogy jogilag minden rendben van-e az ingatlannal. Nincs rajta teher, rendben vannak-e a tulajdonjogok, azaz van-e valami akadálya a vásárlásnak. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a lakás alapos átvizsgálása, szerkezetileg, és persze a közműhálózat szempontjából. Ehhez szerencsés, ha viszünk magunkkal hozzáértő szakembert, szakembereket. Ha belülről is mindent megfelelőnek vélünk, akkor már csak egy dolgunk van – erről sokan elfeledkeznek -, mégpedig az, hogy a környezetet is alaposan felmérjük. Beszéljünk a szomszédokkal, látogassunk el a környékre este is többször (hogy lássuk, milyen élet zajlik), sőt, a lépcsőházat is vegyük szemügyre a ház külső állapotával egyetemben, mert abból sokat megtudhatunk a lakóközösségről. Talán kevésbé tűnik ez fontosnak, ám a későbbiekben nagyon nem mindegy, hogy milyen típusú emberek mellett kell élnünk. Nagyon alaposan járjunk tehát végig minden lépést, hisz hatalmas döntés ez, amit nem szabad elkapkodni.