Mire utalhat az éjszaki izzadság?

Az izzadás bármikor is jelentkezik mindig kellemetlen, így jobb minél előbb utána járni, hogy mi is állhat a hátterében. Az éjszaki izzadás legtöbb esetben jelentéktelen, ám amennyiben ennek a jelenségnek a gyakorisága megnövekszik, akkor érdemes komolyabban foglalkozni vele.

[wp_ad_camp_1]

Többnyire, amikor ilyen problémával állunk szemben, akkor nem nehéz rájönni, hogy mi állhat annak a hátterében, hogy fokozottabban izzadunk, mint máskor. Az éjszakai izzadás hátterében a legtöbb esetben hétköznapi dolgok állnak. Nem kell messzire menni, csak egy fülledt nyári éjszakáig, amikor nem tudunk aludni a hőségtől. Vagy télen egy túlfűtött szoba szintén alvási zavarokhoz vezethet. Ám meg kell még említeni, hogyha valaki túl sok alkoholt fogyasztott, vagy nagy mennyiségű chilit fogyasztott szintén számolnia kell azzal, hogy éjszaka túlzott izzadás lephet fel. Ám nem csak testi, de lelki eredetű is lehet az éjszaki izzadás. Mint amikor harag, bánat vagy félelem gyötör bennünket. Igazán furcsa lehet, de azt is meg kell említeni, hogy túl hideg helyen a szervezetünk szintén túlzott izzadással reagál.

Éjszakai izzadás

Éjszakai izzadás

Továbbá számolnunk kell még azzal, hogy a napközbeni életvitel, étkezés, stresszhelyzet és alvási szokások is nagyban befolyásolják, hogy éjszaka tudunk-e nyugodtan aludni, vagy sem. Viszont, ha hosszabb időn keresztül jelentkezik az éjszakai izzadás, akkor számolnunk kell azzal, hogy valami komoly ok áll a hátterében. Ez a jelenség jelentkezhet hormonok mellékhatásaként, hormoningadozás miatt, vagy akár valamilyen fertőző betegség velejárója is lehet az izzadás, mint pl. influenza. Ám az izzadási erős rohamok hátterében állhat rákos és daganatos megbetegedés is. Ám egyesesetekben neurológiai megbetegedéssekkel kell számolnunk. Minden esetben a panaszok kiderítése céljából forduljunk orvoshoz.