Mit kell tudni a minimalacról?

A minimalac őrület az Egyesült Államokból indult el, de Európában is egyre népszerűbb, főleg Németország élenjáró a tenyésztésében. A törpe malac Délkelet-Ázsiában vad fajként is megtalálható. A törpemalacnak több fajtája is létezik, mint például a vietnámi csüngőhasú, skandináv, Yucatan-törpemalac, munkcheni törpemalac.

A törpemalac általános jellemzője az egyenes farok, mini méret, felfelé álló fül. De ezen kívül számos, fajtánként különböző jellegzetességeket lehet megfigyelni. Vannak ráncolt orrú, sima orrú állatok, színük legtöbbször fekete, rózsaszín vagy fehér.A méretük fajtától függően 12 kg és 50 kg között változik. Az amerikai fajták 25kg és 50 kg közöttiek, a németek 12 kg és 35 kg közöttiek. A megfelelően tartott törpemalac igen egészséges, a betegségekkel szemben nagyon ellenálló, nem stresszérzékeny és nincsenek öröklött betegségei.

Minimalac

Minimalac

Aki törpemalacot tart házikedvencként, kénytelen lesz ezt is sétáltatni, ahogy a kutyákat szokás. Nagyon tiszta, okos és tanítható állat, lehet lakásban tartani, de az udvari tartást is jól viseli, csak legyen egy kényelmes, finom meleg óla. Tökéletesen megfelelő egy kb 80 cm széles kutyaól, melyet szalmával kibélelve, egy jó kis pléddel luxusolva imádni fognak. A legideálisabb, ha nincsenek bezárva és egy tágas kert áll rendelkezésükre a szaladgáláshoz. Nagyon mozgékony, ugrál, szaladgál, őrültködik, ez  alapvető viselkedés. A bezárt állat ingerült, szomorú lesz, valamint ha egyedül érzi magát, szintén depresszióba eshet. Nem szabad kirekeszteni, kell neki az állandó társaság, a család. Felettébb ragaszkodó kis állat.  A malackának kell fürdőzési lehetőséget is biztosítani, de bármilyen szer használata tilos! Csak a tiszta vizet szereti. Enni kukoricát, lucernát szeret. Édességet, maradékot nem ehet.