Mit tegyünk eldugult lefolyó esetén?

Az eldugult lefolyó igazán megkeserítheti az életünket. Ugyanis nem elég az, hogy ilyenkor nem folyik le rendesen a víz, és a fennmaradt esetleg piszkos víz, szennyeződést is hagy a kádban, mosogatóban, mosdóban, hanem az is lehetséges, hogy kellemetlen bűzzel árasztja el az egész lakásunkat.

[wp_ad_camp_1]

Bizony, sokszor a lakásban terjengő rossz szag az eldugult lefolyóból eredeztethető, és ilyenkor hiába minden takarítás és erőfeszítés, a lakás büdös fog maradni addig, amíg a problémát meg nem oldottuk. Na de mit lehet tenni, a lefolyó dugulásának elhárítása érdekében? Sokan azonnal a telefonjuk után nyúlnak, és szakembert hívnak a probléma megoldásához. Ez persze összességében nem rossz megoldás. Nagyobb problémák esetén ezzel tesszük a legjobbat. Azonban sokszor feleslegesen adnánk ki a szerelésért a nagyobb összegeket. A probléma sok esetben megoldható akár házi praktikákkal vagy esetleg kifejezetten erre a célra készített vegyszerekkel is. Ez utóbbit nem kell magyarázni, hiszen a flakonokon a használathoz szükséges minden információ megtalálható. De nem muszáj azonnal vegyszerekhez nyúlnunk, hiszen ezek sem mindig hasznosabbak a házi praktikáknál, és még a környezetet is szennyezzük a használatukkal.

Eldugult lefolyó

Eldugult lefolyó

A legjobb, ha szódabikarbónát szórunk a lefolyóba, majd erre ecetet öntünk. Miután már nem habzik, meleg vízzel kell leönteni, és a kisebb dugulásnak már nyoma sem lesz. De sokszor elég akár a kóla is, vagy pezsgőtablettát is tördelhetünk a lefolyóba, majd azt leönthetjük vízzel. Ez pedig nem csak a dugulást oldja fel, de a bűz problémáját is megoldja. Persze előfordulhat, hogy ezek a módszerek nem segítenek. Ilyenkor szétszedhetjük a szifont. Lehet, hogy abban akadt meg valami. Ehhez már kérhetjük szakember segítségét, azonban saját magunk is megoldhatjuk ezt a gondot is. Mindenesetre mindig igyekezni kell minél hamarabb megoldani a dugulás problémáját, hogy a végén ne legyen belőle még nagyobb.