Mit tegyünk, ha száraz a bőrünk?

Nemcsak azok kerülnek gyakran kényelmetlen helyzetbe, akiknek az átlagosnál sokkal zsírosabb a bőrük, ugyanilyen kellemetlen tud lenni az is, amikor valakinek túlságosan száraz a bőre. A kirepedezett, örökösen hámló, viszkető, gyakran érdes tapintású bőr hosszútávon igencsak zavaró tud lenni, hiszen egy idő után feszengeni kezdünk a szeretteink társaságában is, mert nem szeretnénk, ha az érdes kezünket bárki is megfogná.

[wp_ad_camp_1]

A bőrünk épségére márpedig érdemes minden körülmények között nagy gondot fordítani. A bőrünk az, ami elválasztja és megvédi a szervezetünket a külső behatásoktól, éppen ezért fontos, hogy igyekezzünk megőrizni az épségét. A bőr egyébként akkor minősül egészségesnek, ha kellőképpen hidratált, vagyis, ha a lipidréteg nem vékonyabb a kelleténél. A bőrszárazság akkor következik be, amikor a bőr túlzott mértékben veszít vizet. A legnagyobb gond a száraz bőrrel az, hogy sokkal hajlamosabbá tesz minket a különböző allergiák és irritációk kialakulására, így például nem ritka jelenség, hogy a vízhiányos bőrön az ekcéma, esetleg különböző bakteriális vagy gombás fertőzések jeleit tapasztaljuk. A száraz bőr tehát első sorban nem esztétikai okokból kellemetlen, sokkal inkább az egészségünket sodorja veszélybe.

Száraz bőr

Száraz bőr

Ha szeretnénk visszaállítani a bőrünk természetes védekezőképességét, akkor bizony itt az ideje, hogy beszerezzünk néhány ureát és lipideket tartalmazó testápolót, amelyet érdemes naponta legalább kétszer is alkalmaznunk. Az ilyen típusú krémek hatalmas segítséget nyújtanak hidratálás terén, ezeknek köszönhetően ugyanis az irritált bőr megnyugszik és pillanatokon belül selymesebbé válik. Kerüljük továbbá az olyan tisztálkodásik szereket, amelyek még inkább szárítják a bőrt: felejtsük el a szappant, vegyünk helyette inkább olajos tusfürdőket. Ha a bőrünk hajlamos könnyen vízhiányossá válni, akkor mindenképpen kerüljük a műszálas ruhák viselését, ezek ugyanis megakadályozzák, hogy a bőr lélegezni tudjon és csak tovább rontanak a helyzeten. Részesítsük előnyben inkább a pamutból és selyemből készült öltözékeket!