Mit tehetünk a szén-monoxid ellen?

A szén-monoxid (CO) egy mérgező gáz, amely benzin, földgáz, fa, olaj, kerozin vagy propán égető készülékek, fűtőberendezések és autók mellékterméke. Nincs színe, íze és illata.

[wp_ad_camp_1]

Klikkeljen és tudjon meg ennél is többet arról, hogy hogyan kerülheti el a szén-monoxidot. Telepítse az akkumulátorral működő CO-detektorokat otthona minden hálószobájához, és rendszeresen ellenőrizze, hogy megfelelően működik-e a detektor. A szén-monoxid-detektorok megfelelő alkalmazás esetén korai észlelést és figyelmeztetést nyújthatnak, és megakadályozhatják a szén-monoxiddal kapcsolatos véletlen halálesetet. A „kényszerlevegős” berendezéseket egy szakembernek évente egyszer ellenőriznie kell, vagy a gyártó ajánlása szerinti időközönként. Az őrlángok szénmonoxidot termelhetnek, és ezeket jó működési állapotban kell tartani. Az összes fűtőanyag-égető készüléket (például gázvízmelegítőket, gáztűzhelyeket, gázruhaszárítókat) évente egyszer szerelővel vagy a gyártó ajánlása szerint ellenőrizni kell. A gáztűzhely főzőlapokat és sütőket nem szabad kiegészítő hőforrásként használni.

Szén-monoxid

Szén-monoxid

A kandallókat és a kályhákat évente egyszer a gyártó ajánlása szerint kell ellenőrizni. Ellenőrizze, hogy a szellőző működés közben nyitva van-e. A szellőzőmentes kandallók megfelelő használata, ellenőrzése és karbantartása ajánlott. A tüzelőanyaggal égő helyiségfűtőket szakmailag ellenőrizni kell évente egyszer vagy a gyártó ajánlása szerint. A helyiségfűtőket használat közben a gyártó előírásainak megfelelően légteleníteni kell a szénmonoxid elkerülése érdekében. Javasolt a jármű kipufogórendszerének rendszeres ellenőrzése és karbantartása. Számos állam rendelkezik járművizsgálati programokkal ennek biztosítása érdekében. Soha ne hagyjon autót a garázsban vagy más zárt térben; A szénmonoxid felhalmozódhat akkor is, ha nyitva van a garázskapu.