Mit tesz igazából a kávé a testünkkel?

A kávé hatása mágikusnak tűnhet, viszont rengeteg dolog történik a felszín alatt miközben ön a reggeli kávéját fogyasztja. Vannak aki csak megkóstolja, van akinél a kávézás már megszokás, és vannak olyanok is, akik valóban az energia miatt támaszkodnak a kávéra, tehát mindenki tudja, hogy a kávé valóban hatékony. Viszont sokan nem tudják, hogy mi is történik, amikor belekortyolnak a kávéba.

[wp_ad_camp_1]

A koffein bejut a véráramba és gyorsan megtalálja az utat az agy felé, ahol stimulánsként működik és növeli az éberséget, valamint az energiát. A koffein kötődik az adenozin-receptorokhoz az agyban, amely egy idegrendszeri depresszáns, azaz elnyomja az éberséget és elősegíti az alvást. Ha a koffein behatol ide és csatlakozik ezekhez a receptorokhoz, akkor az adenozin hatása mérséklődik. A hátránya az, hogy ha sokáig fogyasztják akkor álmatlanságot okozhat. Ha a nép későbbi szakaszában fogyasztják a kávét, akkor valóban álmatlanságot okozhat, vagy ha valaki már eleve azzal küzd, akkor még rosszabbá teszi a helyzetet. Azoknak akik amúgy is álmatlanságtól szenvednek, különösen oda kell figyelniük a kávéfogyasztásra, hiszen a túl sok kávé krónikus betegséget is okozhat.

Kávé

Kávé

A koffein az örömközpontokra is hatással lehet, ami azt jelenti, hogy javítja a hangulatot és segíthet abban, hogy aktívabb és éberebb legyen. A kávéban levő koffein serkenti a jókedvért felelős kémiai anyagot a dopamint az agyban. Azoknál viszont akik napi szinten kávéznak függőséget okozhat és akár elvonási tüneteket is, hogyha valameddig kávé nélkül él. Ilyenkor történik az, hogy a rendszeres kávéfogyasztók morcosan és fejfájással ébrednek fel reggel, és egészen addig ilyenek, amíg meg nem isszák reggeli kávéjukat. A nagy dózisok viszont összekuszálhatják az agy kémiáját és nyugtalanságot, valamint idegességet is okozhatnak.