Mit viseltek a nők az 50-es években?

Az 1950-es években a divat új irányba ment, új színekben és új sziluettekben pompázott. Ez egy ikonikus évtized, amely a retro divat ébredését váltotta ki, beleértve a Pin Up és a Rockabilly ruházatot.

[wp_ad_camp_1]

Most elkészítettük ezt a divattörténete, hogy segítsünk önnek a divat és az 50-es évek megismerésében. Két klasszikus ruhaforma volt az 1950-es években. Manapság a legnépszerűbb stílus térdhosszúságú ruha, amelyet gyakran az 50-es évek  swing ruhájának hívtak. A másik nagyon ízléses megjelenés az alaknak megfelelő köpenyruha volt, amelyet manapság gyakran ceruzaruhának hívnak. Mindkét stílusnak szerény, illeszkedő felső része volt, keskeny, magas derékvonalakkal és lábszár vagy térdhosszúságú szoknyával. Mindkét stílust egyformán hordták a nők, bár a köpeny ruha túlságosan elegáns és kényelmetlen volt ahhoz, hogy otthon, a háztartásban viseljék.

Női ruha 1950

Női ruha 1950

Otthon a nők a gyermekek gondozásával, főzéssel és takarítással foglalkoztak. A háziasszonynak térd alá érő ruhája volt, amely egyszerű pamutszövetből, apró kockás és vékony csíkokból álló volt. Ezek a ruhák általában rövid vagy 3/4-es ujjúak, nagy zsebekkel, gallérral, akkoriban különösen nagy divat volt a ruhákon a zseb. Alsó mellényt viseltek, és kötényt húztak a ruhára, hogy az mindig tiszta maradjon. Azok a ruhák, amiket szabadidőben viseltek, nem pedig otthon, tehát az úgynevezett „ünneplő” ruhák különböző szövetekből készültek. A szövetek nehezebb pamutból, gyapjúból, műselyemből, kordbársonyból és szintetikus anyagból készültek, amelyek utánozták a természetes anyagokat. Ezek a ruhák sokkal inkább díszítve voltak, mint a háztartási ruhák, kontrasztos gallérokkal, gombokkal és övekkel, kisebb zsebekkel, drámai gallérokkal, nagy mintákkal. Az anyaguk mintája gyakran volt texturált, virágos és pöttyös is.