Mosás és szárítás hatékonyan? Így csináld!

A háziasszonyok számára kétségkívül a mosógép az egyik legnagyobb segítség, a régi időkben a ruhák kézzel történő tisztítása rendkívül fárasztó és időigényes feladat volt.

Noha hazánkban a mosógépek már a múlt század második felében elterjedtek, a szárítógépek forradalma inkább csak az ezredfordulót követően történt meg, s ma már rengeteg háztartásban megtalálható mindkét masina. Azonban míg az általuk nyújtott kényelem mindenki számára öröm, addig arra kevesen gondolnak, hogy egy család energiafogyasztásának akár több mint a tizedét csak ez a két háztartási gép teszi ki – és akkor a vízfogyasztásról nem is beszéltünk -. Jó hír ennek kapcsán, hogy nem kell lemondanunk a környezet megóvásáról, egyszerűen csak tudatosan kell használni mindkét masinát, ugyanis ha odafigyelünk, akkor rengeteg energiát megspórolhatunk.

Rögtön mindjárt magával a géppel érdemes kezdeni, hisz nagyon nem mindegy, hogy vásárláskor melyik modell mellett tesszük le a voksunkat. Hatalmas az eltérés az egyes energia besorolású példányok között, és tekintetbe véve, hogy egy átlagos négyfős családban egy évben legalább 150 alkalommal elindítjuk a kedvenc programunkat, nagyon nem mindegy, hogy egy-egy ciklus során mennyit fogyaszt a gép. Ezért még ha a bekerülési költsége nagyobb is, mindenképpen válasszuk a legjobb energia besorolású modellt, mindkét gépből. Ez után már csak arra kell ügyelni, hogy okosan, előre gondolkodva használjuk a különböző funkciókat. Ha kevésbé szennyezett ruhát mosunk, akkor használjunk alacsonyabb hőfokot – és minden esetben inkább várjunk össze nagyobb adagot -, így ugyanis a mosógépnek kevesebb energiára van szüksége a víz felfűtéséhez. A kimondottan kímélő programot igénylő darabok kivételével mindig használjuk a centrifuga legmagasabb fokozatát, hisz így a szárítógépnek jóval kevesebbet kell mennie, és figyelembe véve azt, hogy egy szárító program kiemelkedően sok energiát fogyaszt, ez egy fontos lépés, ha spórolni szeretnénk. Ugyanakkor azt is érdemes észben tartanunk, hogy amelyik ruhára nincs azonnal szükségünk, azt száríthatjuk a jól bevált – régi – módon, kiteregetve. Ez nem csak energiahatékony megoldás, de kíméli a ruha anyagát is.