Napi szokások, amelyek szabotálják az egészségét

Míg a legtöbb ember tudja, hogy a dohányzás és a túl sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása káros az egészségére, sok más szokás is lassan tönkreteheti jólétét. Néhány ilyen szokás könnyen figyelmen kívül hagyható, különösen, ha a rutin része. Lehet, hogy nem azonnal észleli a káros hatást, de idővel komolyan befolyásolhatják kapcsolatait, testi egészségét és lelki jólétét.

Azt gondolhatja, hogy ha további 30 perccel késlelteti a lefekvés idejét, még néhány feladatot elvégezhet, mielőtt elalszik. És azt gondolhatja, hogy jól kipiheni magát, ha másnap kicsit többet alszik. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy az alvás ideje majdnem olyan fontos lehet, mint az, hogy mennyit alszik. Ha későn alszik, és másnap reggel később kel fel, nagyobb valószínűséggel hoz kevésbé jó döntéseket a nap folyamán. A kemény önkritika életre szóló rossz szokássá válhat. Saját maga büntetése, marcangolása és önmaga feldúlása nagyon káros a mentális egészségre. Egy tanulmány azt találta, hogy a kemény önkritika fokozza a depressziós tüneteket. Másrészt az önegyüttérzés a jobb pszichológiai egészséghez és rugalmassághoz kapcsolódik.

Szóval legyen kedvesebb magához! A gondolkodásmód megváltoztatása segíthet abban, hogy jobban érezze magát. Nehéz megtörni ezt a szokást, de tudatos erőfeszítéssel megtanulhat gyengédebb hozzáállást kialakítani magával szemben. Ha irodában dolgozik, jó eséllyel sok időt tölt a székében. Az ülő viselkedés a fizikai egészségügyi problémák, például az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával jár. Ha túl sokáig ül az irodai székben, az is káros lehet a mentális egészségére. A tanulmányok azt mutatják, hogy a túl sokat ülő embereknél sokkal nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata.