Néha bizony jobb a feldolgozott étel!

Az egészséges életmód és a tudatos étkezés jegyében nagyon sokszor elhangzik, hogy amikor csak tehetjük, fogyasszunk nyers, feldolgozatlan élelmiszereket. Ennek az állításnak természetesen bőven van tudományos alapja, hisz az emésztőrendszerünk ezekhez a tápanyagokhoz van szokva, ráadásul – és ez a nagyobb probléma – minél feldolgozottabb egy étel, annál több adalékanyaggal látják el a gyárban.

Felvágottak helyett fogyasszunk sült húst, vagy szalámit, a virslit próbáljuk meg teljesen mellőzni az étrendünkből, de a fagyasztott – vagy tasakos, üveges – készételek sem a legszerencsésebb választások. Annak érdekében, hogy biztosan a legjobbat tegyük magunkkal, érdemes kikérni egy dietetikus tanácsát, ugyanis ha netán átesnénk a ló túloldalára, és túlságosan magával ragadna minket a nyers, feldolgozatlan ételek fogyasztása, akkor azzal akár komoly problémákat is okozhatunk magunknak. Vannak ugyanis olyan élelmiszerek, amelyekről elsőre talán nem is gondolnánk, de komoly egészségügyi kockázatot jelent, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk őket.

Ilyen például a disznóhús is, amely jó eséllyel olyan parazitákat tartalmaz, amelyek trichinózist okozhatnak, szerencsére főzéssel-sütéssel ez a veszély kiiktatható. Noha sokan erre felkapják a fejüket, hogy mégis ki enne nyers húst, nos a helyzet az, hogy ez bizony egyáltalán nem olyan ritka, gondoljunk csak a tatár beefsteak ínycsiklandozó ízére. A disznóhúst azonban még megkóstolni is szigorúan tilos nyersen, sőt a kézmosásra is nagyon figyeljünk oda, amikor alapanyagként előkészítjük. Ugyancsak rossz ötlet a nyers tészta kóstolgatása, a liszt ugyan feldolgozatlan állapotában gátolja bizonyos ásványi anyagok – mint például a vas – megfelelő felszívódását, így ha gyakran eszünk belőle, az problémákhoz vezethet. Sokan nem gondolnák, de a burgonyát sem szabad nyersen elfogyasztani, sőt, csipegetni sem érdemes belőle. Feldolgozatlan állapotában ugyanis szolanint tartalmazhat, amely mérgező. Szerencsére nem minden krumpliban található meg, ám ha ezt el is kerülnénk, a keményítő még így is súlyos gyomorpanaszokat okozhat, főleg az arra érzékenyeknél. Mielőtt valami új ételt kezdenénk el nyersen fogyasztani, mindig alaposan tájékozódjunk, hogy nem kockázatos-e, hisz bizonyos esetekben sokkal többet árthatunk magunknak, mint gondolnánk.