New York, New York, New York…

New York az a város, amely sohasem alszik. New York az igazi „Amerikai álom” fővárosa, mely egyszerre édes és keserű, zajos és hatalmas. Ha elhatározod, hogy ellátogatsz Amerikába, akkor New Yorkot semmiképp nem szabad kihagynod, hiszen olyan látnivalókkal és még inkább olyan életérzéssel fog gazdagítani, melyet soha nem fogsz elfeledni.

Az óriási város forgatagában Manhattan olyan, mintha egy óriási parti színhelye volna. A tereken folyton utcai muzsikusok zenélnek, komikusok, bűvészek, pantomimesek lépnek fel az utcákon. Meg kell nézni a Bronx fölött található Cloisters-t, azaz a Kolostort a Washington hídra néző épületegyüttest, amely négy középkori francia és spanyol kolostor részleteit foglalja magában.

Érdekesség, hogy a modern felhőkarcolók között több helyen is, mintegy átmenetként, század eleji alacsony házak, raktárépületek is találhatóak. Az gigantikus felhőkarcolók ridegségét a folytonos nyüzsgés, a lüktető város tökéletesen ellensúlyozza.

New York

New York

A Fifth Avenue híresebbnél – híresebb üzletei előtt érdemes egy sétát tenni és ki kell próbálni egy eredeti egy hot-dogot is a Times Square-en. A Lexington Avenue ugyancsak híresség az utcák között, itt történt ugyanis, hogy egy metrószerelvény szele Marilyn Monroe fehér szoknyáját felkapta.

Persze New Yorkban sétálva nem szabad elmennünk a Trinity Church, azaz a Szentháromság Templom mellett sem. Ez ugyanis New York legöregebb temploma és a mellette található mintegy kétszáz éves temető különleges látványt nyújt a felhőkarcolók árnyékában. A templom ajtaján a bronz domborművek többek között Kolumbuszt is ábrázolják, amint téríti az őslakó indiánokat.

New York ámulatba ejtő és mégis félelmetes, de este végigsétálni a Brooklyn hídon és látni Manhattan csodás fényeit, majd lemenni az aluljáróba és hallgatni a Keresztapa című film slágerét egy utcai szaxofonos előadásában olyan felejthetetlen élmény, amit meg kell tapasztalni.