Olcsóbb módszer, amely segíthet az üzemanyagok üzemekben történő létrehozásában

A tudósok kitaláltak egy olcsóbb és hatékonyabb módszert egy kémiai reakció végrehajtására számos biológiai folyamat középpontjában, ami jobb módszerekhez vezethet a növényekből származó bioüzemanyagok előállításához.

[wp_ad_camp_1]

A tudósok szerte a világon évek óta próbálják olcsóbban létrehozni a bioüzemanyagokat és más biotermékeket; ez a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány arra utal, hogy erre most már lehetőség van. „A cukor alkohollá történő átalakításának folyamatának nagyon hatékonynak kell lennie, ha azt akarja, hogy a végtermék versenyképes legyen a fosszilis tüzelőanyagokkal” – mondta Venkat Gopalan, a tanulmány vezető szerzője, az Ohio Állami Egyetem kémiai és biokémiai professzora. „Ennek megvalósítási folyamata megalapozott, de a költségek miatt még kormányzati támogatások nélkül sem versenyképes. Ez az új fejlesztés valószínűleg hozzájárul a költségek csökkentéséhez.”

Felfedezésük középpontjában az olcsóbb és egyszerűbb módszer áll a „segítő molekulák” létrehozására, amelyek lehetővé teszik a sejtekben lévő szén energiává történő átalakítását. Ezek a segítő molekulák (amelyeket a vegyészek kofaktornak neveznek) a nikotinamid-adenin-dinukleotid (NADH) és származéka (NADPH). Ezek a kofaktorok redukált formájukban már régóta ismertek abban, hogy kulcsfontosságú szerepet töltsenek be a növényekből származó cukorból üzemanyagként butanollá vagy etanollá válásban. Mindkét kofaktor fontos szerepet játszik a rákos sejtek anyagcseréjének lassításában, és egyes rákos megbetegedések kezelésének célpontjaként szerepel. „Ha felére tudjuk csökkenteni az előállítási költségeket, az a bioüzemanyagokat nagyon vonzó adalékanyagává tenné a rugalmas üzemanyagok benzinnel történő előállításában” – mondta Vish Subramaniam, a cikk egyik vezető szerzője.