Orchidea – A szobanövények királynője

Napjainkban egyre jobban elterjed ez a trópusi növény, amely szépsége mindenkit magával ragad. Nagyon érdes lehet visszagondolni, hogy pár évvel ezelőtt még igazi különlegességnek számított, viszont mára már szinte, minden üzletben beszerezhetjük, akár több fajtáját is.

Ám azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egyik legszebb virággal az orchidea rendelkezik. És ezzel nagyon sokan egyet is értenek. Ez az egzotikus növény a szépségével és kecsességével, minden virágot szerető embert levesznek a lábáról. Ám még mai is sokunkban ott él az a hiedelem, hogy igen kényes, illetve egy nehezen gondozható növényről van szó. Viszont ez egy tévhit és a legtöbb esetben, sokkal inkább azzal ártunk a legtöbbet, hogy túlgondozzuk őket. A legtöbb esetben a locsolás az, amellyel a legnagyobb többet árthatunk a számunkra, illetve a legnagyobb problémát okozhatjuk ezeknek a növénynek. Az egyik legfontosabb szabály, melyet érdemes be tartanunk, hogy sosem szabad vizet hagynunk a kaspójában.

Orchidea

Orchidea

Ajánlott átlátszó kaspóba helyezni, zárt kaspóba sose tegyük, ugyanis abból, nem tud eltávozni a felesleges víz és így nagyon könnyen tönkre mehet a növény, mivel elrothadnak a gyökerei. Viszont nagy szerencse, hogy erre a problémára könnyen felfigyelhetünk, ugyanis intő jel lehet a levélsorvadás. Az orchidea nem szereti a virágföldet, számára a legjobb választásnak a kifejezetten erre alkalmas orchidea föld bizonyul, vagyis tőzeg. A legideálisabb környezet számára 20-25 C fok között van. Az mellett, hogy ideális hőmérsékletet biztosítunk számára, nagyon fontos még a kellő mennyiségű fény is. A legmegfelelőbb hely számára az ablak előtt lehet, illetve ablakpárkányban, ahol a nap első felében éri az intenzívebben fénysugár. Heti egyszeri locsolás bőven elegendő!