Padlóápolás házilag

Az emberek többsége sajnálja az időt a takarításra, no meg persze elfoglaltságként sem épp a legszórakoztatóbb, ezért aztán igyekszünk minél gyorsabban túlesni rajta.

Akárcsak az autómosásnál, úgy takarításkor is jól bevált trükk, ha felülről lefelé haladunk, hisz ha első körben porszívózunk, akkor a később elvégzett törölgetés alkalmával rengeteg morzsát és egyéb koszt lesöpörhetünk a padlóra, amit aztán újból el kell tüntetni. Egy jó zene sokat segít, hogy hamarabb menjen az idő, hisz a begyakorlott mozdulatokat szinte gépiesen végezzük egy idő után. A törölgetés, pakolás, porszívózás nem is igényel túl nagy koncentrációt, ám ha a padlóápolásról van szó, akkor bizony érdemes megfontoltan cselekednünk, mert egy-egy rossz mozdulattal, vagy anyaggal sajnos nagy károkat tudunk okozni.

Minél érzékenyebb anyaggal van burkolva a járófelület, annál jobban kell vigyáznunk. A legnagyobb ellenség takarítás során – talán meglepő, de  – a porszívó. Mindig ügyeljünk, hogy ne legyen semmi kemény, vagy éles apró tárgy beleragadva a fejbe és hogy a megfelelő – rendszerint kefés – véggel porszívózzunk, ellenkező esetben könnyedén megkarcolhatjuk a felületet. Nagyobb keménységű laminált padlónál ez a veszély kevésbé áll fenn (ezzel együtt azok sem sérthetetlenek), ám ha parkettánk van, akkor járjunk el nagyon körültekintően. Ugyancsak legyünk óvatosak a vegyi anyagokkal. Azon túl, hogy párologva a mi egészségünkre sincsenek jó hatással, a rosszul megválasztott szer a padlóban is nagy károkat okoz. Fa burkolat esetében kerülni kell a sima vízzel történő felmosást, mert az az anyag púposodásához vezet. Ennél is nagyobb galibát tudnak okozni viszont a savas kémhatású vegyi anyagok, így például fertőtlenítővel még akkor se mossuk fel a laminált padlót, vagy a parkettát, ha nagyon szennyezett. Előbbinek a védőrétegét, míg utóbbinak a lakk bevonatát teszi tönkre. Válasszunk inkább mindig –  szakboltokban kapható – specifikus tisztítószert, amely nem csak a szennyeződést távolítja el, de ápolja is a felületet.