Pár apróság a jó közérzetért

Ahogy a tél közeledik, csökkennek a nappalok és  hőmérséklet, a vitalitásunk, és a jókedvünk is csappanhat. Ha a levertség, fáradtság, vagy amolyan általános unalomérzet tör rád ideje, hogy kipróbáld ezt a pár tippet, ami segíthet jobbá tenni a melankóliával járó hideg napokat.

[wp_ad_camp_1]

A jó közérzet igen nagy kincs, mindannyian észre vehetjük, hogy üdítő hatással van ránk az a társaság amely energiával teli és jókedvű a borús napokon is. Sok mindent tehetünk mi is annak érdekében, hogy megőrizzük frissességünket. A levertség egyik lehetséges kiváltó oka, a punnyadás. A hőmérséklet csökkenésével ugyanis az otthon meleg igen vonzóvá válik, így hajlamosak vagyunk nem elhagyni azt. Sokszor elég egy jó sorozat ahhoz, hogy egy fárasztó nap után az ágy fogjul ejtsen. Próbáljuk meg leküzdeni ezt a kényelmet, és mozduljunk ki, sétáljunk minden nap legalább egy fél órát. A séta egyenletes ritmusának köszönhetően a testünk, a légzésünk, és a gondolkozásunk összehangolódik, így kölcsönöz egy harmonikus állapotot. A séta másik remek tulajdonsága, hogy nem kell sietnünk, nyugodtan elgondolkodhatunk, elbámészkodhatunk és élvezhetjük a friss levegőt. A jó közérzet ugyanakkor nagyban függ a test állapotától is, ahogy az ősi görög mondás is tartja „Ép testben, ép lélek”. A séta megnyugtató, és meditatív, de nem nevezhető testmozgásnak, mivel 30 perc sétától nem indul be a zsírégetés. Fontos hogy rendszeresen sportoljunk, legyen az úszás, kocogás, bringázás, bármi, a lényeg, hogy hetente legalább két alkalommal űzzük. Így lesz egy rendszeresség az életünkben, ami máris nagyon sokat segít, de az izomláz sem fog gyötörni, hiszen heti 2 alkalommal a test gyorsan hozzászokik a mozgáshoz.

Ahogy az előbb említettem a mozgás nagyon fontos, de nem minden. Figyeljünk oda az étkezésünkre is. Télen kevesebb gyümölcs, és zöldség kapható, ezért ilyenkor a vitaminokból is kevesebbet viszünk be szervezetünkbe. Próbáljunk meg télen is sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, igyunk gyümölcsleveket, vagy szükség esetén szerezzük be a gyógyszertárból a megfelelő vitaminokat.  A kedvünkre a napfény is nagy hatással van, hiszen a nap hiányában nem jutunk elég D vitaminhoz. Az is fontos, hogy legyünk kipihentek. A felnőtt szervezetnek minimum 7 óra éjszakai alvásra van szüksége ahhoz, hogy a másnapot fáradtság nélkül bírja. Próbáljunk meg mindig ugyanabban az órában kelni, és nyugovóra térni, hogy beálljon a bioritmusunk, és könnyedebben ébredjünk. Kerüljük a hosszú délutáni sziesztákat, ami felboríthatja ezt a rendszert, és ágyban tarthat miközben kint ragyog a nap.