PCOS, inzulinrezisztencia – Mit kell tudni róla?

Napjaink egyik leginkább előtérben lévő kórképe a PCOS, ami nem más, mint a policisztás ovárium szindróma. Mindezek ellenére egy olyan betegségről van szó, melyet még mindig nem kellő mértékben ismernek fel és kezelnek.

[wp_ad_camp_1]

PCOS, inzulinrezisztencia sok nőt érint. Ez a betegség azért is probléma, mert azok a nők, akik ettől a betegségtől szenvednek nehezebben esnek teherbe. A betegség és inzulinrezisztencia hosszú távú következményei közt említhetjük a cukorbajt, valamint a fokozódó szív-érrendszeri kockázatokkal is számolni kell. Ezeket figyelembe kell venni a betegség kezelésekor. A kezelés során nagy szerepe van a diagnosztikának, az összehangolt interdiszciplináris, vagyis szakmák közti munkának bőrgyógyász, belgyógyász-endokrinológus és nőgyógyász bevonásával. Az inzulinrezisztenciát, mint betegséget először 1935-ben írták le. Mára már tudjuk, hogy genetikai okok állnak a háttérben, melynek klinikai képét és kialakulását a környezeti tényezők nagyban befolyásolják.

PCOS

PCOS

A tudományos becslések szerint a PCOS minden 7-15. nőt érint a világon, aki már menstruál. Leginkább a serdülőket és a fiatal nőket érinti, de bármely életkorban megjelenhet. A fogamzásgátló tabletta képes elfedni a tüneteket. Eleinte elsősorban esztétikai problémát jelent, például pattanások jelenhetnek meg az arcon. A legfőbb tünetek közt említhetjük a férfihormon-túltermelődést a női testben, a petesejtérési zavarokat, mint például a menstruációs zavarok. Alapvetően orvos tudja megállapítani a betegséget. A betegség kezelése életmód-változtatás, gyógyszeres terápia, de akár műtéti beavatkozás is lehetnek, az egyénre szabva és vele mindvégig egyeztetve. Bővebb információk a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalon.