Profi futópálya nem csak profi futóknak

Bár a sport általában az egészség megóvását hivatott segíteni, nem mindegy, hogy hogyan sportolunk. Aki tudatosan a futást választja fő testmozgásának, az tudja, hogy mennyire sokféle lehet a terep, és mennyi mindennel célszerű tisztában lenni. Ha nem elsősorban a terepfutás a cél, érdemes rekortán futópályát keresni a kilométerek teljesítéséhez.

Mit is takar a rekortán kifejezés? Maga a szó eredetileg egy márkanév, amellyel az 1972-es müncheni olimpián találkozhattak a sportolók először. A futó- és atlétikai pályák innentől vették át ezt az elnevezést. Két szó, a rekord és a tartán szavak összevonásából származtatják. A rekord, mint tudjuk, valamilyen jó eredményt, csúcsteljesítményt takar. A tartan szó is tulajdonképpen márkanév, egy neves amerikai cég terméke volt, és a münchenihez hasonlóan ez is egy bizonyos pályaborítást jelent. A két szónak, valamint a sporthoz való kapcsolódásnak köszönhető a kifejezés megjelenése és elterjedése. Érdemben elmondható, hogy ez a speciális pályaborítás jobb teljesítmény elérését is jelentheti.

Ez tulajdonképpen egy rugalmas, inkább ruganyos hatású anyag, melyen mind a gyaloglás, mind a futás kimondottan kellemes. Nem terheli annyira az ízületeket, így kezdő futók számára is kifejezetten javasolt. A sportolók, futók, atléták jobban kedvelik, mint a régebben klasszikusnak mondható salakborítású pályákat. Ez a pályaborítás elsősorban gumigranulátum és poliuretán összetételű takarás. Rugalmassága, összetétele módosítható, alakítható sprintfutáshoz, hosszútávfutáshoz, de ilyen anyagot használnak már egyre több helyen játszótéri burkolathoz, illetve iskolai multifunkciós sportpályákhoz is. Rekortán futópálya hazánkban is egyre több helyen áll rendelkezésre, nem csak profiknak.