Ritka agyrákhoz kapcsolódó, gyakori élelmiszer-eredetű kórokozóknak való kitettség

Egy új tanulmány összefüggést javasol a toxoplasma gondii (T. gondii) fertőzés és a glioma, egyfajta agyrák kockázata között a felnőttek között. Az International Journal of Cancer-ben megjelent jelentés megállapítja, hogy a gliomában szenvedő embereknél nagyobb az esélye a T. gondii elleni antitesteknek (ami azt jelzi, hogy korábbi fertőzésük volt), mint egy hasonló csoportnál, amely rákmentes volt.

[wp_ad_camp_1]

A tanulmányban James Hodge és Anna Coghill vezetésével vizsgálták a T. gondii antitestek közötti összefüggést, amelyet több évvel a rák diagnosztizálása előtt mértek, és a glioma kialakulásának kockázatát jelentette. A vizsgálat résztvevői az American Cancer Society Cancer Prevention Study-II (CPS-II) táplálkozási kohorsz vizsgálatából és a norvég Cancer Registry Janus Serum Bank-jából (Janus) származtak. A T. gondii egy gyakori parazita, amely leggyakrabban alul főtt húsból származik, és ciszták kialakulásához vezethet az agyban. Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy ennek a gyakori élelmiszer-eredetű kórokozónak való kitettség csökkentése módosítható kockázati tényezőt jelenthet a felnőttek erősen agresszív agydaganataiban.

Bár a glioma viszonylag ritka betegség, nagyon halálos kimenetelű rák. Világszerte becslések szerint 300.000 incidens és 241.000 haláleset történt agyi és más idegrendszeri daganatok miatt. A rosszindulatú agydaganatok többsége (80%) glioma, amelyek esetében a becsült ötéves relatív túlélési arány szigorú 5%. A tanulmány megállapítja, hogy a T. gondii antitestek és a glioma közötti összefüggés két demográfiai szempontból különböző embercsoportban hasonló volt: a CPS-II esetek a vérvétel idején körülbelül 70 évesek voltak, míg a Janus kohorszban levők körülbelül 40 évesek voltak. „Ez nem azt jelenti, hogy a T. gondii minden helyzetben határozottan gliomát okoz. Néhány gliomában szenvedő embernek nincs T. gondii antitestje, és fordítva” – jegyzi meg Hodge.