Spóroljon hatékonyan az energia számlákon a téli időszakban!

Szélsőséges időjárási időszakokban több energiát használunk a meleg megőrzéséhez. Ilyenkor a havi villanyszámlája kilowattóráinak (kWh) emelkedése természetesnek mondható, de van néhány szokás, amelyek ha odafigyel hatékonyan spórolhat a számlákon.

A számlája az előző hónapban felhasznált villamos energia mennyiségét tükrözi. Bár a szélsőséges hideg éles hangsúlyt fektethet a számlájára ebben a téli hónapokban, számos tényező határozza meg, hogy mennyi energiát használ fel. Számláját befolyásolják szokásai és viselkedése is, valamint a kényelmes tartózkodás érdekében hozott döntései. Néhány ilyen energiafogyasztó: a fűtés és hűtés. A melegvíz-melegítője általában a legnagyobb energiaköltség, különösen extrém hideg időszakokban. Ezenkívül a párátlanítók és a hordozható térfűtők növelik még jelentősen a villanyszámlát. Az otthonában lévő készülékek és eszközök száma, valamint azok használatának gyakorisága is befolyásolhatja. Az energiafelhasználás széles skálája létezik a különféle készülékek és az Ön által választott készülék modellek között.

A család mérete és a látogatók száma is sokat számít. A több ember az otthonában több mosáshoz, több főzéshez és takarításhoz, valamint több elektronikai készülék használatához, több világításhoz és más készülékek használatához vezet. Az otthonának jellemzőire is oda kell figyelnie. Otthonának mérete és kora, valamint az, hogy mennyire szigetelt és hány ablaka van, mind befolyásolja a fűtésre felhasznált energia mennyiségét. Végül pedig az Ön személyes preferenciái és választásai is fontos tényezők. Vannak, akik télen magasabb hőmérsékletet, melegben pedig hűvösebb hőmérsékletet igényelnek (vagy vágynak), míg mások nem bánják, hogy télen magukra kapnak egy plusz ruhát vagy takarót. Vegye figyelembe, hogy az ajánlott komfortszint télen 20 és 23 °C fok közötti hőmérséklet.