Stevia, az egészség édes növénye

Napjaink egyik meghatározó folyamata az egészséges életmódra való áttérés. A cukor, a felesleges szénhidrátok, tartósítók és egyéb káros vagy károsnak vélt anyagok, élelmiszerek elhagyása, lecserélése fontossá vált.

[wp_ad_camp_1]

Az édesről valószínűleg senki sem szeretne lemondani, de a cukor hizlal, egészségkárosító hatásai vannak, roncsolja a fogakat, és még sorolhatnánk. A mesterséges édesítők sem szerepelnek jól az egészségi teszteken, ráadásul rossz mellékízük van és valljuk be, ami kémiai eljárásokon megy keresztül, nem biztos, hogy jót tesz. De van megoldás. Az egyik hatékony módszer a cukor helyett a xillit, azaz nyírfacukor. A rágókba is ezt teszik, mert nem károsítja a fogakat. De van ennél sokkal jobb is, mégpedig egy természetes, zöld növény, amivel szinte semmit sem kell csinálni ahhoz, hogy édesítésre használjuk. Nem csak kalóriamentes, de még egészséges is. A Steviáról van szó, melyet egyre több helyen lehet kapni, oldat, por vagy éppen eredeti növény formájában. A Steviának rengeteg pozitív élettani hatása van, így nagyon megéri a cukrot kiváltani vele. A cukorbetegek számára is ideális, hiszen semmi olyan nincs benne, ami csak kicsit is hasonlítana a cukorra.

Stevia

Stevia

A Steviát már évezredek óta használják Dél-Amerikában, ahol őshonos. Az őslakosok gyógyításra, ételeik édesítésére használták, melyekre ma is pompásan alkalmas. A Stevia egy nemzetség a növények között, az édesítőt pontosan a jázminpakóca leveléből állítják elő. A leghatékonyabb és legegészségesebb eljárás az, ha a szárított zöld leveleket vásároljuk és ezeket főzzük ki édesítő lé nyerésének érdekében. A Stevia vagy Stívia 200-300-szor édesebb, mint a nádcukor, ezért nagyon kevés is elég belőle. Élettani hatásai nagyon jók, különösen az érrendszer működését támogatja.