Szakma vagy diploma?

Az érettségihez közeledve sokakban felmerül a kérdés: szakmát tanuljanak, vagy a felsőoktatást célozzák-e meg. A pályaválasztás jelentős döntés az ember életében, holott fiatalon sokszor még nem tudunk dönteni, milyen irányba induljunk, milyen foglalkozást szeretnénk űzni akár egy életen át.

[wp_ad_camp_1]

A választásnál legfontosabb szempont, hogy milyen a továbbtanuló érdeklődési köre. Azt tartsuk szemünk előtt, hogy mi az a terület, szakma, tevékenység, ami valóban érdekel. Ha kizárólag az elérhető legmagasabb jövedelem alapján választjuk ki jövőnket, kínszenvedéssé válhat a tanulásra fordított 2-5 év és az utána a megszerzett tudással betöltött munkakör sem fog sok örömet okozni. Szerencsére rengeteg pályaválasztási teszt áll a továbbtanulni vágyók rendelkezésére. Döntéshozatal előtt azért gondoljuk át, hogy milyen karrierlehetőség vár ránk az adott területen. Sok esetben a diploma nem garancia a magasabb fizetésre.

Sok esetben egy piacképes szakma jobb boldogulást biztosít az életben. A jó szakemberekből sok területen hiány mutatkozik, így nagyon keresettek az asztalos, kőműves vagy CNC esztergályos szakemberek. Ha határon kívül szeretnénk munkát vállalni, akkor gondolkodjunk el a szakács, betegápoló, hegesztő szakképesítések megszerzésén és a nyelvtudásunk fejlesztésén. Ugyanakkor a nagy vállalatok és az állami szféra vezetői pozíciói nem tölthetők be diploma nélkül. Pályaválasztáskor mérlegeljük azt is, hogy mennyi időt tudunk továbbtanulásra fordítani. A felsőoktatásban hosszabb idő alatt tudunk diplomát szerezni, mint szakmát középfokú oktatási rendszerben. Ma már az élethosszig tartó tanulás korszakát éljük, bármikor dönthetünk úgy, hogy szakmatanulás után diplomát szerzünk, vagy az egyetem után váltunk szakterületet és szakmát tanulunk.