Számítógép alkatrészt használtan? Így vásárolj!

Egy igazán nagy teljesítményű, minden célra tökéletesen használható asztali számítógép összerakása bizony meglehetősen költséges mutatvány. Épp emiatt sokak fejében megfordul a gondolat, hogy nem lehet-e bizonyos alkatrészeket inkább használtan, a bolti ár töredékéért megvenni és beépíteni az új rendszerbe.

Noha ez kézenfekvő megoldásnak tűnik ugyan, nem árt, ha óvatosak vagyunk. Egy rosszul megválasztott periféria ugyanis akár nagy károkat is képes okozni, épp ezért körültekintően kell megválasztani, hogy melyek azok a részegységek, amelyeknél nem feltétlen jelent gondot, hogy már használták előtte. A legtöbben ilyenkor a legdrágább részegységeket szeretnék olcsóbban megúszni, ami logikus döntés, ám van, amelyikkel nagyon kell vigyázni. Egy PC esetében a legköltségesebb periféria a videokártya, illetve a processzor. Ez utóbbi túl sok veszélyt nem hordoz magában, amennyiben egy alapos teszt során hibátlanul üzemel, – és ránézésre is abszolút hibátlan -, akkor nyugodt szívvel megvásárolhatjuk, mert vajmi valószínűtlen, hogy rejtett hibái lennének.

A videokártya azonban már egy más kérdés. Természetesen ezek között is ki lehet fogni megkímélt állapotú darabot, ami még hosszú évekig hibamentesen szolgál majd minket, ám ha valaki ipari célokra használta, – vagy netalántán túl is húzta az órajelét -, az sajnos nem derül ki egykönnyen, csak amikor már valami gondot okoz. Az pedig könnyen lehet, hogy ez csak hetek-hónapok múlva következik be, amikor már esélyünk sincs reklamálni. Alaposan fontoljuk meg tehát, hogy beleugrunk-e ilyen vásárlásba, amennyiben igen, próbáljunk meg nagyon utánajárni a kártya előéletének és ha lehet, kérjünk valamennyi garanciát a termékre. Könnyebb a dolgunk a memória modulokkal, hisz ha egy – speciálisan erre készült – teszt hibátlannak írja, akkor jó eséllyel tényleg az, így kockázatot sem rejt a megvétele. Háttértárat venni rizikós, némiképp kevésbé, ha SSD-ről van szó – hisz abban nincs mozgó alkatrész -, ám a merevlemezeket inkább újonnan szerezzük be. Monitort, gépházat alapos átvizsgálás után nyugodtan vehetjük használtan, nem rejtenek nagy kockázatot, ám mindig alaposan kérdezzük ki az eladót és tudjunk meg minél több információt a megvásárolni kívánt alkatrész történetéről.