Szamoa, ahol megfiatalodik az ember

Óceánia egyik festői szigetcsoportját alkotják a Szamoa-szigetek, melyek három nagy és tucatnyi kis szigetből állnak. A szigeteket jó háromezer éve polinézek lakják. Aki Tonga, Tuvalu, vagy a Fidzsi-szigetek irányából érkezik Szamoára, az fiatalodik egy napot, mire partot ér. Ha vasárnap indul, szombaton érkezik meg, ha 2-án kel útra, ismét átélheti elsejét.

[wp_ad_camp_1]

Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy Szamoa a dátumválasztó vonal közelében fekszik, tehát aki nyugat felől közelíti meg, az nyer egy napot. Ha vasárnap érkezik, különösen szerencsésnek mondhatja magát, mert a vallásos szamoaiak ilyenkor ünnepi díszbe öltöznek. Szamoán őrizték meg a polinézek legjobban régi hagyományaikat és ezeket az ide látogatóknak is illik tiszteletben tartani. Például illik egy faluba megérkezve felkeresni a falu elöljáróját, a pule-t, akinek joga van bármire engedélyt adni. A házakba belépve a cipőt mindig le kell venni és csak keresztbe tett lábakkal szabad ülni. A lábak kinyújtóztatása nagy illetlenségnek számít. A szamoaiak egyébként hihetetlenül barátságos emberek, az idegeneket örömmel hívják meg vendégül házukba.

Szamoa

Szamoa

Szamoa trópusi éghajlatú, időjárása nagyon csapadékos, a szigeteket sűrű trópusi őserdők borítják ott, ahol az emberi civilizáció nem szorította őket vissza. Ezekben az édenkertszerű erdőkben igen szegényes az állatvilág, hiszen Óceánia apró szigetei távol esnek minden nagyobb szárazulattól. Azoknak, akik szeretnek kirándulni, a Lanoto’o krátertó felkeresése lehet az ideális kikapcsolódás. A sűrű trópusi esőerdők közepén meghúzódó tó délnyugat felé mintegy 20 kilométerre van Szamoa fővárosától, Apiától. Autóút nem vezet a tóhoz és egyedül sem tanácsos elindulni, a barátságos helyiek között azonban könnyen találhatunk idegenvezetőt.