Számos közzétett pszichológiai kísérletben nincs bizonyíték az érvényességről

Közel 350 közzétett pszichológiai kísérlet vizsgálata során azt találták, hogy csaknem a felük nem tudta bizonyítani, hogy empirikus bizonyítékok érvényes alapjaira épültek, ami arra utal, hogy a pszichológiai tudomány széles köre “nem tesztelt alapú”.

[wp_ad_camp_1]

348 pszichológiai manipulációt vizsgáltak meg a kutatók, amelyeket a szakértők által felülvizsgált tanulmányok tartalmaztak. Megállapították, hogy a kísérletek körülbelül 42%-ban nem voltak érvényességi bizonyítékok, és a fennmaradó pszichológiai manipulációkat rendkívül korlátozott módon érvényesítették. “Ezek az eredmények megkérdőjelezik a pszichológia egyik leggyakoribb gyakorlatának pontosságát, és arra engednek következtetni, hogy a területnek erőteljesen javítania kell ezen a módszertani területen” – mondta Chester, a Pszichológia Tanszékének, a Bölcsészettudományi és Tudományos Főiskola tanszékének adjunktusa. A közelgő tanulmány, a „szociálpszichológiában végzett kísérleti manipulációk validálása: jelenlegi gyakorlatok és ajánlások a jövő számára” című kiadvány a Perspectives on Psychological Science folyóiratban kerül közzétételre.

A tanulmány az első ilyen jellegű, amely szisztematikusan dokumentálja, hogy a pszichológia kísérletei milyen alapokra épülnek az empirikus bizonyítékok érvényessége alapján. Chester szerint a tanulmány megállapításai nem utalnak arra, hogy a kísérleti pszichológusok eredményei szükségszerűen helytelenek vagy érvénytelenek. “Nem találjuk úgy, hogy az ilyen kísérletek érvénytelenek, ehelyett egyszerűen azt állítjuk, hogy nincs bizonyítékunk annak ismeretére, hogy így vagy úgy mennyire érvényesek” – mondta. “Szinte az összes vizsgált manipuláció nem szolgáltatta a szükséges bizonyítékot érvényességükről, ami nem azt jelenti, hogy érvénytelenek – érvényességük csak ismeretlen.”